Мања слова Већа слова РСС
>

Пројекат "Образовање у функцији развоја сеоског туризма"

Датум објаве: 10.05.2004 08:25 | Аутор: Пројекти

Испис Штампај страницу


Туризам, као најдинамичнија појава савременог друштва (Миленковић 1994), пун замах добија током двадесетог вијека, посебно у његовој другој половини. Повећање стандарда у многим земљама, убрзан напредак саобраћаја који и најудаљеније области на планети повезује за веома кратко вријеме, интезиван развој средстава за комуникацију, омогућили су да туризам не буде више потреба само најбогатијих, већ знатно ширих слојева.

У почетку масовног развоја туризма, највеће интересовање је било везано за љетње дестинације и егзотична мјеста. Међутим, отуђеност у мегаполисима, посебно у богатијим западним државама, као и засићеност класичним облицима туризма, довели су до све већег интересовања за повратак природи и окретање традицији. То је дало основе за све интезивнији развој сеоског туризма (Попеску1999).
У оквиру понуде садржаја сеоског туризма посебно могу бити интересантне активности типа исхране у природи, проналажење и брање самониклог воћа и поврћа. Осим овог аспекта биљака као хране, туристима се могу понудити садржаји типа спремања зимнице у сеоској средини, на примјер прављење џемова, пекмеза, слатка од сезонског воћа, учешћа у берби грожђа, маслина, малина, јабука, шљива и другог воћа. Доживљаји као што су печење клипова кукуруза или кромпира у пепелу, уз ватру и дружење, такође је нешто што градско становноштво жели.

Правилна и економски исплатива примјена природних потенцијала у развоју сеоског туризма подразумијева и ангажман стручног и еколошки образованог кадра. Овакав кадар би у сарадњи са локалним становништвом обезбједио очување природне средине, а непосредни боравак туриста у природи би утицао на стварање и продубљивање еколошког начина мишљења, чиме би се дугорочно омогућило ширење правилног односа људи према њиховом окружењу.Доwнлоад