Manja slova Veća slova RSS
>

Projekat "Obrazovanje u funkciji razvoja seoskog turizma"

Datum objave: 10.05.2004 08:25 | Autor: Projekti

Ispis Štampaj stranicu


Turizam, kao najdinamičnija pojava savremenog društva (Milenković 1994), pun zamah dobija tokom dvadesetog vijeka, posebno u njegovoj drugoj polovini. Povećanje standarda u mnogim zemljama, ubrzan napredak saobraćaja koji i najudaljenije oblasti na planeti povezuje za veoma kratko vrijeme, intezivan razvoj sredstava za komunikaciju, omogućili su da turizam ne bude više potreba samo najbogatijih, već znatno širih slojeva.

U početku masovnog razvoja turizma, najveće interesovanje je bilo vezano za ljetnje destinacije i egzotična mjesta. Međutim, otuđenost u megapolisima, posebno u bogatijim zapadnim državama, kao i zasićenost klasičnim oblicima turizma, doveli su do sve većeg interesovanja za povratak prirodi i okretanje tradiciji. To je dalo osnove za sve intezivniji razvoj seoskog turizma (Popesku1999).

U okviru ponude sadržaja seoskog turizma posebno mogu biti interesantne aktivnosti tipa ishrane u prirodi, pronalaženje i branje samoniklog voća i povrća. Osim ovog aspekta biljaka kao hrane, turistima se mogu ponuditi sadržaji tipa spremanja zimnice u seoskoj sredini, na primjer pravljenje džemova, pekmeza, slatka od sezonskog voća, učešća u berbi grožđa, maslina, malina, jabuka, šljiva i drugog voća. Doživljaji kao što su pečenje klipova kukuruza ili krompira u pepelu, uz vatru i druženje, takođe je nešto što gradsko stanovnoštvo želi.

Pravilna i ekonomski isplativa primjena prirodnih potencijala u razvoju seoskog turizma podrazumijeva i angažman stručnog i ekološki obrazovanog kadra. Ovakav kadar bi u saradnji sa lokalnim stanovništvom obezbjedio očuvanje prirodne sredine, a neposredni boravak turista u prirodi bi uticao na stvaranje i produbljivanje ekološkog načina mišljenja, čime bi se dugoročno omogućilo širenje pravilnog odnosa ljudi prema njihovom okruženju.Download