Manja slova Veća slova RSS
>

ECO NET

Datum objave: 14.06.2004 09:52 | Autor: Projekti

Ispis Štampaj stranicu


Preduslov za evropsku integraciju je razvoj konkurentnih tržišta, stabilnih demokratskih struktura kao i dijaloga koji prevazilaze granice. Za iznova strukturirano tržište rada mora se fleksibilno obrazovati radna snaga u ključnim kvalifikacijama. Model preduzeća za vježbu nudi idealan instrument za to. Preduzeća za vježbu predstavljaju inovativni oblik nastave, kojim se postiže najveća moguća sličnost praksi i preduzetničko razmišljanje; one važe za idealan model, kojim se uvježbava trgovina u privredi i preduzetnički duh.

Preduzeća za vježbu unapređuju sposobnost za timski rad, samostalnost, spremnost za rad, volju za odlučivanjem, internacionalnost i interkulturalnu senzibilnost centralne vještine u modernom poslovnom svijetu. Sajmovi preduzeća za vježbu omogućavaju školama, koje učestvuju na njima, kontakt i razmjenu sa partnerskim firmama u zemlji i inostranstvu.


Snaga EKO NET-a počiva u njegovoj fleksibilnoj adaptaciji svakom partneru, u zavisnosti od njegovih potreba i početne privredne pozicije. Istovremeno su postavljeni i obezbijeđeni međunarodni standardi kvaliteta. To se postiže modularnim programom, koji može biti različito kombinovan u zavisnosti od potreba partnera. Suština predstavlja prenošenje znanja o osnovama ekonomike preduzeća, stvaranje firmi za vježbu i nacionalnih servis centara preduzeća za vježbu kao i nacionalno i regionalno umrežavanje. Ciljna podrška širenju ideje preduzeća za vježbu obezbjeđuje postojanost mjera u svakom obrazovnom sistemu. Ciljne grupe EKO NET-a obuhvataju predstavnike/ce ministarstava prosvjete, predavače/ice u stručnom usavršavanju profesora/ki škola, direktore/ke centrala firmi za vežbu, direktore/ke, profesore/ke i učenike/ce u pilot školama.


Projekat EKO NET označava kooperaciju koja prevazilazi granice, zajedničko učenje i stabilna partnerstva u proširenoj Evropi.