Manja slova Veća slova RSS
>

ROMI - KORAK VIŠE OD SKLONOSTI ZA UMJETNOST

Datum objave: 10.06.2004 15:51 | Autor: Projekti

Ispis Štampaj stranicu


Na prostoru Crne Gore živi 14.628 domicilnih, 5.554 raseljenih i izbeglih i 288 lica iz inostranstva koji su se deklarisali kao pripadnici etničke zajednice Roma. Od 21 opštine koliko ih ima u Crnoj Gori, Romi žive u 16.

U ovom trenutku Romi su najsiromašniji sloj društva u Crnoj Gori. Oni stanuju u objektima od lima, kartona, daske, najlona. Spavaju i u napuštenim školjakama od automobila i autobusa, pod šatorom, po vagonima i parkovima, po železničkim i autobuskim stanicama.

Prihodi romskih porodica su u pojedinim regionima više nego skromni, a mnoge porodice se izdržavaju od sakupljanja limenki, papira, flaša, starog gvoždja i drugih sekundarnih sirovina. Privredna aktivnost kod Roma u crnogorskom društvu vezana je za najprljavije i najteže, slabo plaćene poslove.

Značajniji problemi ovog naroda su:
1. obrazovanje
2. smještaj stanovanje
3. zapošljavanje
4. nedefinisan konstitucionalni status
5. lična dokumenta

Specifičnosti romskih porodica koje su obuhvaćene istraživanjem Strateški plan za suzbijanje siromaštva i nezaposlenosti kod Roma u Crnoj Gori su sledeće :

ØPozitivan natalitet
ØVelika stopa smrtnosti djece do 6 godina
ØNizak procenat djece koja ne pohadjaju školu
ØVelika nepismenost stanovništva 76 %
ØMali broj Roma starijih od 60 godina, svega 3, 7 % ukupne populacije

Do 23. aprila 2003. godine redovnu školu pohadjalo je 840 učenika romske narodnosti.Vanredno obrazovanje pohadjalo je 392 učenika, dok su predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem obuhvaćena 363 djeteta u 9 opština Republike Crne Gore.

Srednje škole pohadjalo je 35 učenika ,dok je na studijama 6 studenata. U Crnoj Gori tokom 2002. godine zabilježena su 32 fakulteteski obrazovana Roma i 230 osoba sa završenom srednjom školom ili zanatom.

Prošnja kao način dobijanja sredstava za život je rasprostranjena kod romskog naroda.O prošnji postoje legende koje slikovito prikazuju starost ove djelatnosti. U prošnju idu žene i djeca. Da bi se ova društvena pojava svela na najmanju mjeru i da se društvene aktivnosti usmjere ka njenoj eliminaciji značajnu ulogu može da odigra obrazovanje i obuka Romske populacije.

Iako su do skoro Romi medju Crnogorcima ostali kao zatvorena etnička grupacija, nigdje kao ovdje u novije vrijeme, nijesu tako brzo, pod uticajem savremenih društvenih kretanja, počeli da izražavaju snažnu težnju za prihvatanje svih normi savremenog društva.Nastoje da napuste svoj teški, tipizirani način života u kome su bili zadovoljni i sa najosnovnijim i najminimalnijim uslovima egzistencije.


Cilj projekta je
-Osposobljavanje Roma da svoju sklonost i smisao za muziku i likovno izražavanje razviju i osposobe se da stečena znanja i vještine koriste u životu;
-Omogućiti da kroz različite oblike društvenih aktivnosti prihvate odredjene norme i standarde življenja u današnjem svijetu.
-Stvoriti uslove da se kroz početne oblike edukacije koji su im najbliži i najprihvatljiviji privikavaju na obrazovanje kao cilj koji im može pozitivno uticati na promjenu života, sigurnost porodice, bolje uslove.
-Integracija Roma u društvenu zajednicu kroz prikazivanje sklonosti i dostignuća u muzici i likovnom stvaralaštvu.
Download