Мања слова Већа слова РССПројекти

06.10.2011.

ЕТФ ПРОЈЕЦТ ОН ТЕАЦХЕР ТРАИНИНГ ИН КЕY ЦОМПЕТЕНЦИЕС ИН МОНТЕНЕГРО

Кеy цомпетенцес

Wитх инцреасинг еxпецтатионс беинг маде оф тхе wоркфорце ин термс оф флеxибилитy, мобилитy анд мултитаскинг ат тхе wоркплаце, тхе ЕУ’с полицy дриве то промоте кеy цомпетенцес ин едуцатион рефлецтс а гроwинг интерест бy ентерприсес то енгаге анд ретаин емплоyеес wхо поссесс а броад пацкаге оф генериц цомпетенцес wхицх цан бе апплиед то алл wоркплацес. Тхе Монтенегрин 2017 Хуман Ресоурце Девелопмент Дисцуссион Папер партицуларлy хигхлигхтс тхе неед фор кеy цомпетенцес ин тхе цоунтрy’с бид то енсуре тхат итс wоркфорце ис абле меет тхе демандс оф тхе еволвинг ецономy. Бетwеен 2009 анд 2011 тхе ЕТФ wилл суппорт тхе Монтенегрин аутхоритиес ин тхе девелопмент оф ботх полицy анд працтице ин кеy цомпетенце промотион, wитх а партицулар фоцус он сецондарy сцхоолинг.

06.10.2011.

ПРОЈЕКАТ ЕТФ-а „ОБУКА НАСТАВНИКА У ОБЛАСТИ РАЗВОЈА КЉУЧНИХ КОМПЕТЕНЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ“

Кључне компетенције

Све већа су очекивања за радну снагу по питању флексибилности, мобилности и свестраности на радном мјесту. Политика Европске уније тежи промовисању кључних компетенција у образовању, која су у складу са интересовањима предузећа да задрже запослене, који посједују компетенције које се могу примијенити на радном мјесту. Документ за дискусију о развоју људских ресурса у Црној Гори до 2017. године нарочито наглашава потребу за кључним компетенцијама и настојањима државе да омогући стварање радне снаге која је способна да одговори економији у развоју.

23.02.2007.

Реформа стручног образовања у правцу унапређења запошљавања у Црној Гори

Пројекат Реформа стручног образовања у правцу унапређења запошљавања у Црној Гори спроводи Њемачко друштво за техничку сарадњу (ГТЗ) у оквиру билатералне међувладине развојне сарадње Савезне Републике Њемачке и Црне Горе.
Циљ пројекта је побољшање способности за запошљавање матураната стручних школа као и учесника програма за обуку одраслих.

Повећање квалитета образовања, боља усмјереност ка потребама и потражњи тржишта рада као и прилагођавање европским стандардима су примарни циљеви црногорске владе у области образовања. Пројекат ће пружити значајну подршку у том процесу.

30.06.2006.

ТУР РЕГ

Туризам је област у којој Црна Гора препознаје значајну развојну перспективу. Један од важних фактора успјешности у овој, као и у свим осталим областима, је квалитетно образован кадар. Министарство просвјете и науке Црне Горе и Култур Контакт Аустрија су у децембру 2004. године потписали Споразум о сарадњи у образовању младих кадрова за потребе туризма. Сарадња се реализује у оквиру пројекта ТУР РЕГ туристичка регија Црна Гора који има за циљ квалитативно побољшање практично-стручне и теоријски-стручне обуке са посебним усмјеравањем пажње на интернационалне критеријуме квалитета у туризму и њихово интегрисање у туристичку обуку, нови дидактичко-методички приступ са тежиштем на наставу блиску пракси а која омогућава стицање употребљивих знања и вјештина.

14.06.2004.

ЕЦО НЕТ

Развој предузетничких знања и вјештина је један од императива реформе образовања у Црној Гори. Нови образовни систем је оријентисан ка тржишној економији, формирању друштва знања и промоцији доживотног учења. У том смислу, Министарство просвјете и науке Црне Горе спроводи низ активности како би садржаји који подстичу развој предузетничког духа постали дио редовних активности у школама. У сарадњи са Култур Контакт Аустрија, већ другу годину се реализује пројекат ЕЦО НЕТ наставни предмет Предузеће за вјежбу.
Наставни предмет Предузеће за вјежбу је намијењен унапређењу предузетничког друштва и подразумијева формирање предузећа за вјежбу у којима ученици трећег разреда средње школе подручје рада Економија, право и администрација, стичу практичне вјештине примјењујући теоријска знања стечена у редовној настави

10.06.2004.

РОМИ - КОРАК ВИШЕ ОД СКЛОНОСТИ ЗА УМЈЕТНОСТ

Центар за стручно образовање
Координатор пројекта Љиљана Гарић, дипл.андрагог

У изради пројкета учествовали су Мр. Радослав Милошевић Атос, директор Средње ликовне школе Пеатр Лубарда Цетиње и Мира Поповић, професор у Средњој школи за музику и балет Васа Павић ПодгорицаДоwнлоад

20.05.2004.

Дуални облик образовања

Министарство просвјете и науке је Законом о стручном образовању предвидјело могућност дуалног облика образовања. Овај облик образовања подразумијева да се настава изводи дијелом у школи, дијелом код послодавца. Центар за стручно образовање је искористио могућност коју пружа Закон и почео активности на припреми за реализацији дуланог облика образовања. Настава коју ученик обавља код послодавца дефинише се Уговором о образовању између ученика и послодавца

10.05.2004.

Пројекат "Образовање у функцији развоја сеоског туризма"

Пројекат "Образовање у функцији развоја сеоског туризма", аутора Душана Бошковића дипломираног географа-туризмолога настао је као резултат потребе за развојем нових облика туризма у Црној Гори. Медјутим, као и у свим осталим областима, услов за развој је, између осталог, образован кадар у конкретној области.
Пројекат је преведен на енглески и француски језик.Доwнлоад