Мања слова Већа слова РСС
>

ПРОЈЕКАТ ЕТФ-а „ОБУКА НАСТАВНИКА У ОБЛАСТИ РАЗВОЈА КЉУЧНИХ КОМПЕТЕНЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ“

Датум објаве: 06.10.2011 16:12 | Аутор: Јадранка Радуновић

Испис Штампај страницу


Кључне компетенције

 

Све већа су очекивања за радну снагу по питању флексибилности, мобилности и свестраности на радном мјесту. Политика Европске уније тежи промовисању кључних компетенција у образовању, која су у складу са интересовањима предузећа да задрже запослене, који посједују компетенције које се могу примијенити на радном мјесту. Документ за дискусију о развоју људских ресурса у Црној Гори до 2017. године нарочито наглашава потребу за кључним компетенцијама и настојањима  државе да омогући стварање радне снаге која је способна да одговори економији у развоју.

Између 2009. и 2011. године, ЕТФ подржава црногорске државне органе у развоју политике и праксе у области промоције кључних компетенција, с посебним акцентом на средњошколско образовање. У 2009. години, активности су биле сконцентрисане на иницијалну обуку наставника на Филозофском факултету у Никшићу. Одабрана је група средњих стручних и мјешовитих школа, које су уз анализу постојећих обука наставника и пружања образовања у погледу образовних програма, наставних метода и свеукупне организације процеса учења, упоређивали захтјеве за наставом и учењем о кључним компетенцијама. Фокус Пројекта су иновације у процесу наставе и учења с посебним освртом на двије кључне компетенције Европске уније: учити како се учи и ИЦТ компетенција. Додатни исход након прве године био је тај да Факултет у Никшићу даље поради на могућностима стварања Мастер програма за наставнике из стручног образовања у Црној Гори.

Активности иницијалне обуке наставника настављене су у 2010. години са сличним профилом активности, али и адресирањем ин-сервис обуке наставника, такође, са одабраним школама, уз ангажовање Завода за школство и Центра за стручно образовање. Фокус овог пројектног задатка је остао на кључној компетенцији „учити како се учи“ кроз иновацију развоја компетенција наставника. Посебни значајан фокус активности у 2010. години заснован је на конкретним потребама обуке наставника. Укупно 20 наставника из девет пилот средњих школа (мјешовитих и стручних) обучени су за будуће тренере који су признати од Центра за стручно образовање и од Завода за школство. Кључни резултат активности из 2010. године био је развој модела ин-сервис обуке наставника за организацију процеса учења на нивоу средњих школа.

У 2011. години, пројектом ће се израдити и тестирати нови – школски – модел обуке наставника за промовисање кључне компетенције кроз оснивање Заједница практичара (Цоммунитиес оф працтитионерс-ЦоП) у свакој од пилот школа, а такође, и на националном нивоу – повезивањем школских заједница практичара. Наставници обучени за тренере у 2010. години биће језгро Заједница практичара, укључујући и нове чланове. Заједнице ће се основати и постаће оперативне уз помоћ међународне експертизе, док ће њихов рад помагати и одржавати: Министарство просвјете и спорта, Центар за стручно образовање и Завод за школство, актери грађанског друштва. Главна активност заједнице практичара биће унапређење вјештина и знања стеченог током 2010. године, размјене искустава са колегама и укључивање тимова школске управе.

У 2011. години активности ће бити усредсређене на школски модел ин-сервис обуке наставника.

 

/ Листу школа и тренера укључених у пројекат можете преузети овдје.

листа скола и тренера.доц /

 

Европска фондација за обуку (ЕТФ) је специјализована агенција Европске уније, чије је сједиште у Торину, у Италији. ЕТФ пружа стручну подршку Европској комисији и партнерским земљама (30) у области реформе политика развоја људског капитала сходно циљевима спољних односа Европске уније. ЕТФ пружа помоћ земљама у транзицији и развоју да користе потенцијал њиховог људског капитала кроз реформу система образовања, оспособљавања и тржишта рада у контексту политике спољних односа Европске уније. Више информација о ЕТФ-у на сајту:  www.етф.еуропа.еу

 

Партнер на Пројекту је невладина организација Форум МНЕ (Форум Млади и Неформална едукација). Програми Форума МНЕ засновани су на принципима и вриједностима недискриминације, толеранције, цјеложивотног учења, промовисања и преузимања личне одговорности, транспарентности, оптимизма, проактивности, поштовања и вредновања младих и активно учешће младих у процесима доношења одлука.

Више информација на сајту Форум-а МНЕ: www.форум-мне.цом 

Контакт: локални експерт Елвира Хадзибеговиц Бубања елвира.хб@форум-мне.цом и савјетник у Центру за стручно образовање јадранка.радуновиц@цсо.гов.ме