Мања слова Већа слова РСС
>

Њемачко друштво за техничку сарадњу (ГТЗ) Пројекат Унапређење запошљавања путем стручног образовања (ВЕТ)

Датум објаве: 24.01.2008 14:59 | Аутор: Међународна сарадња

Испис Штампај страницу


Пројекат ГТЗ-ВЕТ је дио свеобухватне подршке одрживом економском развоју. У последњих пет година Црна Гора је усвојила низ закона о реформи образовања. У овом контексту Пројекат пружа подршку црногорској влади при стварању кохерентне политике о стручном образовању и модернизацији образовног процеса, прилагођеног потребама привреде.

Свеобухватни циљ Пројекта гласи: Способност за запошљавање свршених ученика стручних школа као и учесника програма за обуку одраслих је побољшана. У фокусу спровођења Пројекта ГТЗ-ВЕТ је већа повезаност са тржиштем рада и веће учешће приватног сектора и социјалних партнера при дефинисању и спровођењу процеса реформи у стручном образовању.
Пројекат је успоставио сарадњу на три нивоа: са Министарством просвјете и науке, са Центром за стручно образовање (ЦСО) и стручним школама. На радном нивоу Пројекат блиско сарађује са ЦСО, који има кључну улогу у реформи стручног и образовања одраслих, коју је започела Влада, и седам изабраних школа: ЈУ средња школа Младост Тиват, ЈУ средња мјешовита школа Данило Киш Будва, ЈУ средња стручна школа Сергије Станић Подгорица, ЈУ средња стручна школа Иван Ускоковић Подгорица, ЈУ средња грађевинско-геодетска школа Марко Радевић Подгорица, ЈУ средња стручна школа Никшић, ЈУ средња стручна школа Пљевља. Иновативне мјере на чијем ће увођењу Пројекат радити са партнерима усмјерене су ка подручјима рада туризам, електротехника, машинство (укључујући ауто-механику) и грађевина.

Најважније компоненте Пројекта обухватају изградњу капацитета ЦСО-а, израду нових и реформисање старих образовних програма (Аутомехатроничар, Техничар кулинарства, Зидар, Електричар и Заваривач) као и њихова реализација у школама, оспособљавање и усавршавање наставника и обука руководстава школа. Стручно и руководеће особље, наставници и управа школе ће бити способни да одговоре захтјевима модернизованог стручног образовања, које ће бити усмјерено ка потребама привреде.

Поред ових главних активности, Пројекат ће помоћи опремање школа техником и одговарајућим наставним средствима и подржати активности на промовисању предузетништва у школама.
Предвиђено је да пројекат траје укупно шест година (01/2006-12/2011) уз укупан износ средстава од 3.000.000 еура. У јануару 2008. године започела је друга фаза Пројекта која ће трајати до краја 2010.
Јануар 2008.