Мања слова Већа слова РССМедјународна сарадња

29.12.2011.

ИЗВЈЕШТАЈ СА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА КОРАК ПО КОРАК - ПРОМЈЕНА

У оквиру Пројекта Корак по корак – ПРОМЈЕНА, који је финасирао УНЕСЦО, реализован је социо-едукативни програма за живот у породици, здравој животној средини, уз подстицање развоја способности комуникације и успјешне интеграције.

06.10.2011.

ЕТФ ПРОЈЕЦТ ОН ТЕАЦХЕР ТРАИНИНГ ИН КЕY ЦОМПЕТЕНЦИЕС ИН МОНТЕНЕГРО

Кеy цомпетенцес

Wитх инцреасинг еxпецтатионс беинг маде оф тхе wоркфорце ин термс оф флеxибилитy, мобилитy анд мултитаскинг ат тхе wоркплаце, тхе ЕУ’с полицy дриве то промоте кеy цомпетенцес ин едуцатион рефлецтс а гроwинг интерест бy ентерприсес то енгаге анд ретаин емплоyеес wхо поссесс а броад пацкаге оф генериц цомпетенцес wхицх цан бе апплиед то алл wоркплацес. Тхе Монтенегрин 2017 Хуман Ресоурце Девелопмент Дисцуссион Папер партицуларлy хигхлигхтс тхе неед фор кеy цомпетенцес ин тхе цоунтрy’с бид то енсуре тхат итс wоркфорце ис абле меет тхе демандс оф тхе еволвинг ецономy. Бетwеен 2009 анд 2011 тхе ЕТФ wилл суппорт тхе Монтенегрин аутхоритиес ин тхе девелопмент оф ботх полицy анд працтице ин кеy цомпетенце промотион, wитх а партицулар фоцус он сецондарy сцхоолинг.

06.10.2011.

ПРОЈЕКАТ ЕТФ-а „ОБУКА НАСТАВНИКА У ОБЛАСТИ РАЗВОЈА КЉУЧНИХ КОМПЕТЕНЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ“

Кључне компетенције

Све већа су очекивања за радну снагу по питању флексибилности, мобилности и свестраности на радном мјесту. Политика Европске уније тежи промовисању кључних компетенција у образовању, која су у складу са интересовањима предузећа да задрже запослене, који посједују компетенције које се могу примијенити на радном мјесту. Документ за дискусију о развоју људских ресурса у Црној Гори до 2017. године нарочито наглашава потребу за кључним компетенцијама и настојањима државе да омогући стварање радне снаге која је способна да одговори економији у развоју.

06.06.2008.

ЦАРДС пројекат Реформа тржишта рада и развој радне снаге

Једна од кључних претпоставки успјешног спровођења реформе образовања у Црној Гори је наставни кадар спреман да примијени савремене методе и облике рада. Професионални развој и оспособљавање наставника за примјену нових, савремених педагошко - дидактичких метода је важан сегмент у израдњи друштва знања заснованог на људском капиталу, образовању, истраживањима и новацијама.
Циљ пројекта је пружање помоћи у реформисању и модернизовању јавног тржишта рада и услуга запошљевања, укључујући и шири контекст питања која се односе на развој људских ресурса, као дио ширег пакета подршке ЕУ економским и социјалним реформама у Црној Гори.

24.01.2008.

Њемачко друштво за техничку сарадњу (ГТЗ) Пројекат Унапређење запошљавања путем стручног образовања (ВЕТ)

Пројекат ГТЗ-ВЕТ је дио свеобухватне подршке одрживом економском развоју. У последњих пет година Црна Гора је усвојила низ закона о реформи образовања. У овом контексту Пројекат пружа подршку црногорској влади при стварању кохерентне политике о стручном образовању и модернизацији образовног процеса, прилагођеног потребама привреде.

28.06.2006.

Култур Контакт Аустрија

Култур Контакт је аустријска организација са дугом традицијом у реализацији међународних пројеката у име аустријског Савезног министарства иностраних послова и Савезног министарства просвјете, науке и културе.
Активности ове организације су усмјерене у два правца развој културне сарадње и образовање. У области образовања Култур Контакт промовише сарадњу у региону Централне, Источне и Југоисточне Европе кроз велики број програма. У сарадњи са партнерима у земљи помаже реформе стручног образовања земаља у транзицији. То се прије свега односи на подручја Туризам и угоститељство, Економија, право и администрација и мреже фирми за вјежбу. Такође, Култур Контакт помаже стручне школе које образују ученике у области Трговина и Пољопривреда и производња хране

30.06.2004.

ПОСЈЕТА ПОЉОПРИВРЕДНИМ ШКОЛАМА У НОРМАНДИЈИ, ФРАНЦУСКА

21-25. јун 2004. године
Посјета пољопривредним школама у Нормандији, Француска је реализована на позив управе пољопривредне школе у Сеесу (ЛYЦÉЕ АГРИЦОЛЕ ДЕ СÉЕС) чија делегација је боравила у радној посјети Црној Гори у фебруару 2004. годинеДоwнлоад

26.04.2004.

Занатска комора Кобленз

Центар за стручно образовање већ дуже вријеме има интензивну сарадњу са Занатском комором из Кобленца на Пројекту експерименталног увођења дуалног система у систем стручног образовања Црне Горе.
Контакт:
Ост-Wест ГмбХ
Трг Сунца бб
Медитерански спортски центар, 85310 Будва
Тел ++381 86 451 903
Фаx ++381 86 451 908