Мања слова Већа слова РСС
>

План образовања одраслих

Датум објаве: 12.05.2006 12:58 | Аутор: Прописи

Испис Штампај страницу


План образовања одраслих афирмише образовање одраслих у функцији успостављања образовног система који је основа савремене, конкурентне привреде и квалитетног грађанског друштва у Црној Гори. Да би држава могла брже и квалитетније да реализује своје стратешке циљеве економског и демократског развоја, образовање одраслих треба да заузме значајно мјесто и одигра важну улогу у том процесу.

План образовања одраслих се по први пут у Црној Гори ради за период од 4 године и садржи акциони план имплементације са конкретним активностима и носиоцима одговорности.
Значај израде Плана образовања одраслих се најбоље може сагледати када се имају у виду чињенице о образовној, квлификационој и старосној структури становништва. Постоји снажан друштвени интерес да се одрасли, у складу са потребама и могућностима, што прије укључе у процес оспособљавања и образовања и друштвених промјена уопште.

Развој људских ресурса и повећање запошљавања се поставља као један од највећих приоритета развојне стратегије Црне Горе, а самим тим веома значајно мјесто заузима и у Плану образовања одраслих. Висок проценат незапослених је, између осталог, узрокован и великим раскораком између вјештина тражених на тржишту рада и оних које су стицане у школи, што намеће потребу интервенисања на пољу стручног образовања и обуке одраслих које ће се заснивати на исказаним потребама привреде и послодаваца. Велики број технолошких вишкова у привреди и ванпривреди такође указује на потребу успостављања флексибилног система образовања одраслих.
Доwнлоад