Manja slova Veća slova RSS
>

Plan obrazovanja odraslih

Datum objave: 12.05.2006 12:58 | Autor: Propisi

Ispis Štampaj stranicu


Plan obrazovanja odraslih afirmiše obrazovanje odraslih u funkciji uspostavljanja obrazovnog sistema koji je osnova savremene, konkurentne privrede i kvalitetnog građanskog društva u Crnoj Gori. Da bi država mogla brže i kvalitetnije da realizuje svoje strateške ciljeve ekonomskog i demokratskog razvoja, obrazovanje odraslih treba da zauzme značajno mjesto i odigra važnu ulogu u tom procesu.

Plan obrazovanja odraslih se po prvi put u Crnoj Gori radi za period od 4 godine i sadrži akcioni plan implementacije sa konkretnim aktivnostima i nosiocima odgovornosti.

Značaj izrade Plana obrazovanja odraslih se najbolje može sagledati kada se imaju u vidu činjenice o obrazovnoj, kvlifikacionoj i starosnoj strukturi stanovništva. Postoji snažan društveni interes da se odrasli, u skladu sa potrebama i mogućnostima, što prije uključe u proces osposobljavanja i obrazovanja i društvenih promjena uopšte.

Razvoj ljudskih resursa i povećanje zapošljavanja se postavlja kao jedan od najvećih prioriteta razvojne strategije Crne Gore, a samim tim veoma značajno mjesto zauzima i u Planu obrazovanja odraslih. Visok procenat nezaposlenih je, između ostalog, uzrokovan i velikim raskorakom između vještina traženih na tržištu rada i onih koje su sticane u školi, što nameće potrebu intervenisanja na polju stručnog obrazovanja i obuke odraslih koje će se zasnivati na iskazanim potrebama privrede i poslodavaca. Veliki broj tehnoloških viškova u privredi i vanprivredi takođe ukazuje na potrebu uspostavljanja fleksibilnog sistema obrazovanja odraslih.
Download