Manja slova Veća slova RSS
>

Strategija obrazovanja odraslih Crne Gore

Datum objave: 12.05.2006 12:14 | Autor: Propisi

Ispis Štampaj stranicu


Strategija obrazovanja odraslih za Crnu Goru razrađuje principe koje je postavio Zakon o obrazovanju odraslih.

Strategija je pripremljena u procesu konsultovanja između zainteresovanih strana koje je organizovao Nacionalni tim za izradu Strategije obrazovanja odraslih za Crnu Goru (NALST). U toku pripreme Strategije, Nacionalni tim je održavao konsultacije, sastanke i radionice o značajnim pitanjima obrazovanja odraslih i sakupio mišljenja i sugestije putem ciljanog upitnika. NALST je pripremio Strategiju uz ekspertsku i finansijsku pomoć ETF- Evropske Fondacije za obuku. ETF podržava razvoj obrazovanja odraslih u državama Zapadnog Balkana, u skladu sa strategijama Evropske Unije o zapošljavanju i doživotnom učenju.

Na osnovu analiza postojećeg stanja u Crnoj Gori, evropskih iskustava i procjene budućih mogućnosti, Strategija definiše prioritetne ciljeve, koji obezbjeđuju uslove da Crna Gora u određenom periodu postane društvo koje uči, koji podržavaju razvoj tržišne ekonomije (u skladu sa Agendom ekonomskih reformi za Crnu Goru) i povećavaju socijalno uključivanje, doprinoseći na taj način smanjenju nezaposlenosti i siromaštva.

Strategija najavljuje plan čija će realizacija omogućiti unapređivanje crnogorske privrede i života crnogorskih građana. Za kratkoročni period planira se:
- povećanje podrške malim i srednjim preduzećima koja obučavaju zaposlene za proizvodnju sa visokom produktivnošću;
-unapređivanje realizacije programā obuke odraslih koje Zavod za zapošljavanje organizuje za nezaposlena lica, blisko sarađujući sa poslodavcima;
-ubrzanje programa sertifikacije i procjene, počevši od oblasti koje su od strateškog značaja za razvoj Crne Gore, i drugo.

U dužem periodu, biće realizovan i preostali dio aktivnosti koje predviđa Strategija, kao na primjer:
-aktivnosti na pružanju bazičnih znanja i vještina koje su kadrovima potrebne za održivu zapošljivost, sa naročito osmišljenim programima pomoći za ciljne grupe sa posebnim potrebama;
-poboljšanje kvaliteta infrastrukture za obrazovanje odraslih i obuku kadrova za metode koje su primjerene radu sa odraslim licima;
-razvijanje širokog opsega učenja odraslih u cilju sticanja društvenih i ekonomskih beneficija, uključujući i sve oblike obrazovanja.

Osim ovih, Strategija sadrži i mnoge druge mjere i aktivnosti čija će realizacija omogućiti poboljšanje života crnogorskih građana i razvoj privrede u Republici.

Strategija će Crnoj Gori pružiti mogućnost da dalje razvija relativno dugu tradiciju u obrazovanju odraslih i, na taj način, podstaći privredni razvoj i dobrobit njenih građana.
Download