Мања слова Већа слова РСС
>

МАТЕРИЈАЛИ - Уџбеник за И разред средњих стручних школа

Датум објаве: 09.10.2007 14:46 | Аутор: Публикације

Испис Штампај страницу


Уџбеник Материјали писан је према новим Образовним програмима за техничаре дрвопрераде, оператере у примарној преради дрвета и столаре. Сматрамо да ће корисно послужити као приручник у пракси и свима онима који се свакодневно баве прерадом и обрадом дрвета.
Уџбеник је подијељен у осам цјелина. Првих пет цјелина са вјежбама прате каталог знања Материјали (за први разред) за образовни програм Техничар дрвопрераде, док свих осам поглавља (без вјежби), прате каталог знања Материјали (за први разред) за образовне програме Оператер у примарној преради дрвета и Столар. Наравно, ниво захтјева је дефинисан каталозима знања те је обавеза наставника да своје захтјеве прилагоди одговарајућем образовном програму.
Да би се наставни садржаји успјешно реализовали неопходно је коришћење одговарајућих наставних средстава која су дефинисана у каталозима знања. Нови концепт уџбеника (обиље табела, слика, непознати појмови, рјечник непознатих појмова, занимљивости из презентираних садржаја, питања на крају наставне цјелине) ствара услове наставнику да лакше реализује ове наставне садржаје и да мотивише ученика да у оквиру самосталног и групног рада успјешно овлада наведеним знањима и вјештинама.
Док је писан текст, ауторе је водила идеја да ученике упознају са основима шумарства и дрвопрераде и да их мотивишу да заволе будући позив. Из тих разлога је изграђена оваква концепција уџбеника.
Писању овог уџбеника претходила је активност аутора на пројектима ВЕТ-1 и ВЕТ 2004 у оквиру којих су урађени у области дрвопрераде Стандарди занимања, Образовни програми, Програми обуке и др.