Manja slova Veća slova RSS
>

MATERIJALI - Udžbenik za I razred srednjih stručnih škola

Datum objave: 09.10.2007 14:46 | Autor: Publikacije

Ispis Štampaj stranicu


Udžbenik Materijali pisan je prema novim Obrazovnim programima za tehničare drvoprerade, operatere u primarnoj preradi drveta i stolare. Smatramo da će korisno poslužiti kao priručnik u praksi i svima onima koji se svakodnevno bave preradom i obradom drveta.
Udžbenik je podijeljen u osam cjelina. Prvih pet cjelina sa vježbama prate katalog znanja Materijali (za prvi razred) za obrazovni program Tehničar drvoprerade, dok svih osam poglavlja (bez vježbi), prate katalog znanja Materijali (za prvi razred) za obrazovne programe Operater u primarnoj preradi drveta i Stolar. Naravno, nivo zahtjeva je definisan katalozima znanja te je obaveza nastavnika da svoje zahtjeve prilagodi odgovarajućem obrazovnom programu.
Da bi se nastavni sadržaji uspješno realizovali neophodno je korišćenje odgovarajućih nastavnih sredstava koja su definisana u katalozima znanja. Novi koncept udžbenika (obilje tabela, slika, nepoznati pojmovi, rječnik nepoznatih pojmova, zanimljivosti iz prezentiranih sadržaja, pitanja na kraju nastavne cjeline) stvara uslove nastavniku da lakše realizuje ove nastavne sadržaje i da motiviše učenika da u okviru samostalnog i grupnog rada uspješno ovlada navedenim znanjima i vještinama.
Dok je pisan tekst, autore je vodila ideja da učenike upoznaju sa osnovima šumarstva i drvoprerade i da ih motivišu da zavole budući poziv. Iz tih razloga je izgrađena ovakva koncepcija udžbenika.
Pisanju ovog udžbenika prethodila je aktivnost autora na projektima VET-1 i VET 2004 u okviru kojih su urađeni u oblasti drvoprerade Standardi zanimanja, Obrazovni programi, Programi obuke i dr.