Manja slova Veća slova RSS
>

VINOGRADARSTVO - Udžbenik za I i II razred srednjih stručnih škola

Datum objave: 09.10.2007 15:20 | Autor: Publikacije

Ispis Štampaj stranicu


Svako geografsko područje ima specifične klimatsko-edafske uslove za razvoj poljoprivrede. Poljoprivredni proizvodi toga područja nose u sebi dio njegovih klimatskih i zemljišnih osobenosti. Vinogradarstvo, kao značajna grana poljoprivrede Crne Gore, ima niz karakteristika u svojim proizvodima: grožđu i vinu, koji su postali prepoznatljivi i van granica naše države. U njima se može prepoznati mediteranski sjaj sunca, vedrina neba i posna crnogorska zemlja. Uzgoj vinove loze poslednjih godina privlači sve više zainteresovanih koji se odlučuju za samostalnu proizvodnju grožđa za konzum ili preradu. Naravno da im je za to neophodna određena edukacija i obrazovanje.
U Crnoj Gori postoji Srednja poljoprivredna škola u Baru koja u obrazovnom programu Voćar-vinogradar-podrumar / Voćarka-vinogradarka-podrumarka - ima među stručno-teorijskim predmetima i predmet Voćarstvo i vinogradarstvo - za prvu i drugu školsku godinu. U ovoj školi odavno se osjeća potreba za udžbenikom koji bi pored opštih znanja obrađivao i niz specifičnosti u vinogradarskoj proizvodnji Crne Gore. Zato ovaj udžbenik, sačinjen na osnovu obrazovnog programa Voćar-vinogradar-podrumar / Voćarka-vinogradarka-podrumarka, po konceptu obuhvata materiju koja je neophodna da budući proizvođač može samostalno da se bavi ovom djelatnošću.
Naravno da se vinogradarstvo ne može naučiti iz ovog udžbenika ma koliko on bio za tu generaciju učenika dobro napisan. Priroda sa svojim uticajima koji se mijenjaju iz dana u dan uvijek nameće niz praktičnih problema koji se često jedino mogu spoznati u bliskom druženju sa vinovom lozom. Zato su u ovom udžbeniku hronološki prikazana sva neophodna znanja i djelatnosti koji se obavljaju u vinogradu radi dugovječne eksploatacije zasada i dobijanja kvalitetnih prinosa. Takođe su opisivani primjeri na koje je autor nailazio u praksi ili koje srijećemo u zemljama mediteranskog područja, kao i iskustva i zaključke drugih autora koji se mogu primjenjivati u vinogradarskom rejonu Crne Gore. Uz tekst su prikazane i fotografije koje olakšavaju učenje, čine ga zanimljivijim i omogućavaju bolje razumijevanje teksta.