Мања слова Већа слова РСС
>

ВИНОГРАДАРСТВО - Уџбеник за И и ИИ разред средњих стручних школа

Датум објаве: 09.10.2007 15:20 | Аутор: Публикације

Испис Штампај страницу


Свако географско подручје има специфичне климатско-едафске услове за развој пољопривреде. Пољопривредни производи тога подручја носе у себи дио његових климатских и земљишних особености. Виноградарство, као значајна грана пољопривреде Црне Горе, има низ карактеристика у својим производима: грожђу и вину, који су постали препознатљиви и ван граница наше државе. У њима се може препознати медитерански сјај сунца, ведрина неба и посна црногорска земља. Узгој винове лозе последњих година привлачи све више заинтересованих који се одлучују за самосталну производњу грожђа за конзум или прераду. Наравно да им је за то неопходна одређена едукација и образовање.
У Црној Гори постоји Средња пољопривредна школа у Бару која у образовном програму Воћар-виноградар-подрумар / Воћарка-виноградарка-подрумарка - има међу стручно-теоријским предметима и предмет Воћарство и виноградарство - за прву и другу школску годину. У овој школи одавно се осјећа потреба за уџбеником који би поред општих знања обрађивао и низ специфичности у виноградарској производњи Црне Горе. Зато овај уџбеник, сачињен на основу образовног програма Воћар-виноградар-подрумар / Воћарка-виноградарка-подрумарка, по концепту обухвата материју која је неопходна да будући произвођач може самостално да се бави овом дјелатношћу.
Наравно да се виноградарство не може научити из овог уџбеника ма колико он био за ту генерацију ученика добро написан. Природа са својим утицајима који се мијењају из дана у дан увијек намеће низ практичних проблема који се често једино могу спознати у блиском дружењу са виновом лозом. Зато су у овом уџбенику хронолошки приказана сва неопходна знања и дјелатности који се обављају у винограду ради дуговјечне експлоатације засада и добијања квалитетних приноса. Такође су описивани примјери на које је аутор наилазио у пракси или које сријећемо у земљама медитеранског подручја, као и искуства и закључке других аутора који се могу примјењивати у виноградарском рејону Црне Горе. Уз текст су приказане и фотографије које олакшавају учење, чине га занимљивијим и омогућавају боље разумијевање текста.