Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА И САВЈЕТОВАЊЕ НАСТАВНИКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ НОВИХ МОДУЛАРИЗОВАНИХ ОБРАЗОВНИХ ПРОГРАМА

ОДРЖАНА ОБУКА И САВЈЕТОВАЊЕ НАСТАВНИКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ НОВИХ МОДУЛАРИЗОВАНИХ ОБРАЗОВНИХ ПРОГРАМА
Датум објаве: 11.10.2018 14:56 | Аутор: Магдалена Јовановић

Испис Штампај страницу


Центар за стручно образовање је 11.10.2018. године, организовао осмочасовну обуку наставника који реализују обавезне и/или изборне стручне модуле у И и ИИ разреду у школској 2018/2019. години у оквиру нових модуларизованих образовних програма. У исто вријеме, у сарадњи са колегама из Завода за школство, Центар за стручно образовање је организовао и двочасовно савјетовање за групу наставника који реализују општеобразовне предмете. Обуци и савјетовању су присуствовали наставници из средњих стручних школа у којима се реализују програми, и то из: Будве, Колашина, Никшића, Подгорице и Шавника.
Присутне је на почетку одржавања обуке поздравила Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање.
Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програми који су усвојени у претходном периоду.
У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.
Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.
Савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, у Центру за стручно образовање, Марина Бралетић-Таљановић је представила уводну презентацију и била модератор током обуке, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице.
Координатор у Центру за стручно образовање, Срђан Обрадовић, представио је уводну презентацију наставницима општеобразовних предмета и упознао их са процедурама израде образовних програма, концептом модуларизоване наставе засноване на исходима учења, као и значајем заједничког планирања у школама.
Наставница – тренер, Миланка Кнежевић је наставницима општеобразовних предмета објаснила начин евидантирања наставног часа и оцјењивања у новој Одјељењској књизи, након чега је одговарала на сва питања и недоумице које су се односиле на новине у Одјељењској књизи.
Обуци су присуствовали и представници Центра за стручно образовање и Завода за школство: Душан Пејовић, Милена Драговић и Милош Тривић, самостални савјетници И за истраживање и развој квалификација, као и Јасмина Ђорђевић, савјетница у Заводу за школство.


Магдалена ЈовановићМагдалена Јовановић