Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ НОВИХ МОДУЛАРИЗОВАНИХ ОБРАЗОВНИХ ПРОГРАМА

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ НОВИХ МОДУЛАРИЗОВАНИХ ОБРАЗОВНИХ ПРОГРАМА
Датум објаве: 12.10.2018 14:07 | Аутор: Магдалена Јовановић

Испис Штампај страницу


Центар за стручно образовање је 12.10.2018. године, организовао осмочасовну обуку наставника који реализују обавезне и/или изборне стручне модуле у И и ИИ разреду у школској 2018/2019. години у оквиру нових модуларизованих образовних програма. Обуци су присуствовали наставници из средњих стручних школа у којима се реализују програми, и то из: Будве, Улциња, Бара, Цетиња и Рожаја.
Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програми који су усвојени у претходном периоду.
У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.
Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.
Савјетник у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, у Центру за стручно образовање, Душан Пејовић је представио уводну презентацију и био модератор током обуке, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња електро економска школа из Бијелог Поља.
Обуци су присуствовали и представници Центра за стручно образовање: Срђан Обрадовић, координатор у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, Јадранка Радуновић и Марина Бралетић-Таљановић, самосталне савјетнице И за истраживање и развој квалификација.