Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA ZAVRŠNA EPALE KONFERENCIJA NA TEMU „ANDRAGOŠKE KOMPETENCIJE NASTAVNIKA“

ODRŽANA ZAVRŠNA EPALE KONFERENCIJA NA TEMU „ANDRAGOŠKE KOMPETENCIJE NASTAVNIKA“
Datum objave: 05.12.2018 10:40 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović


Magdalena Jovanović

Magdalena Jovanović

Centar za stručno obrazovanje, kao EPALE Nacionalni servis podrške, organizovao je završnu EPALE konferenciju, na temu "Andragoške kompetencije nastavnika", 30. novembra 2018. godine, u hotelu „Splendid“, u Bečićima.

Događaj je okupio 90 predstavnika različitih nacionalnih institucija vladinog i civilnog sektora (predstavnike ministarstava i drugih organa državne uprave, privredne komore, poslodavaca, licenciranih organizatora obrazovanja odraslih, obrazovnih ustanova, civilnog sektora, medija i sl.), kao i predstavnike EPALE nacionalnih službi za podršku iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Konferenciju je otvorio ministar prosvjete dr Damir Šehović. Rezultate koje je Crna Gora ostvarila tokom realizacije dvogodišnjeg ciklusa EPALE projekta predstavio je direktor Centra za stručno obrazovanje i ujedno menadžer EPALE projekta, gospodin Duško Rajković. O ulozi Privredne komore u razvoju stručnog obrazovanja, uključujući i obrazovanje odraslih, govorio je predsjednik Privredne komore, gospodin Vlastimir Golubović.

O obukama nastavnika baziranim na istraživanju obrazovnih potreba i značaju EPALE projekta za profesionalni razvoj nastavnika govorio je pomoćnik direktora Centra za stručno obrazovanje, gospodin Ivan Marković. Andragoško osposobljavanje nastavnog kadra u Crnoj Gori – zakonski i programski okvir predstavila je rukovoditeljka Odjeljenja za obrazovanje odraslih u Centru za stručno obrazovanje, gospođa Ljiljana Garić, nakon čijeg izlaganja je uslijedio panel sa ekspertkinjom i autorima andragoških priručnika za nastavnike koji realizuju program osnovne škole za odrasle. Panel je vodila moderatorka konferencije, Gordana Bošković.

O iskustvu na izradi andragoških priručnika za osnovnu školu za odrasle u Crnoj Gori i koncepciji samih priručnika kao i o funkcionalnom osnovnom obrazovanju odraslih, predstavljajući iskustvo iz regiona govorila je dr Šefika Alibabić, redovna profesorka na Katedri za andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ekspertkinja na izradi andragoških priručnika.

Predstavljanje rezultata širenja MEIS baze (Informacioni sistem ministarstva prosvjete Crne Gore) podacima o obrazovanju odraslih, gospođa Marina Matijević, rukovoditeljka Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije Ministarstva prosvjete dala je prve podatke o provajderima obrazovanja odraslih, aktuelnim polaznicima, broju kandidata, kao i presjek podataka po regijama, opštinama, prema polu, broju izdatih sertifikata, aktuelnim programima obrazovanja i sl.

U okviru projekta pripremljena je i izdata publikacija Obrazovanje odraslih u Crnoj Gori - uloga nevladinih organizacija, koju je predstavila Gordana Bošković, koordinatorka projektne aktivnosti.

Konferencija je zaključena panelom koji je imao za cilj predstavljanje primjera dobre prakse iz Crne Gore, kroz prikaz rada EPALE ambasadora.

Kompletan Izvještaj sa završne EPALE konferencije „Andragoške kompetencije nastavnika“ možete preuzeti IZVJESTAJ - ZAVRSNA EPALE KONFERENCIJA, 30. NOVEMBAR, Budva.docx