Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ЗАВРШНА ЕПАЛЕ КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ „АНДРАГОШКЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ НАСТАВНИКА“

ОДРЖАНА ЗАВРШНА ЕПАЛЕ КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМУ „АНДРАГОШКЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ НАСТАВНИКА“
Датум објаве: 05.12.2018 10:40 | Аутор: Магдалена Јовановић

Испис Штампај страницу


Магдалена Јовановић


Магдалена Јовановић

Магдалена Јовановић

Центар за стручно образовање, као ЕПАЛЕ Национални сервис подршке, организовао је завршну ЕПАЛЕ конференцију, на тему "Андрагошке компетенције наставника", 30. новембра 2018. године, у хотелу „Сплендид“, у Бечићима.

Догађај је окупио 90 представника различитих националних институција владиног и цивилног сектора (представнике министарстава и других органа државне управе, привредне коморе, послодаваца, лиценцираних организатора образовања одраслих, образовних установа, цивилног сектора, медија и сл.), као и представнике ЕПАЛЕ националних служби за подршку из Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске.

Конференцију је отворио министар просвјете др Дамир Шеховић. Резултате које је Црна Гора остварила током реализације двогодишњег циклуса ЕПАЛЕ пројекта представио је директор Центра за стручно образовање и уједно менаџер ЕПАЛЕ пројекта, господин Душко Рајковић. О улози Привредне коморе у развоју стручног образовања, укључујући и образовање одраслих, говорио је предсједник Привредне коморе, господин Властимир Голубовић.

О обукама наставника базираним на истраживању образовних потреба и значају ЕПАЛЕ пројекта за професионални развој наставника говорио је помоћник директора Центра за стручно образовање, господин Иван Марковић. Андрагошко оспособљавање наставног кадра у Црној Гори – законски и програмски оквир представила је руководитељка Одјељења за образовање одраслих у Центру за стручно образовање, госпођа Љиљана Гарић, након чијег излагања је услиједио панел са експерткињом и ауторима андрагошких приручника за наставнике који реализују програм основне школе за одрасле. Панел је водила модераторка конференције, Гордана Бошковић.

О искуству на изради андрагошких приручника за основну школу за одрасле у Црној Гори и концепцији самих приручника као и о функционалном основном образовању одраслих, представљајући искуство из региона говорила је др Шефика Алибабић, редовна професорка на Катедри за андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду, експерткиња на изради андрагошких приручника.

Представљање резултата ширења МЕИС базе (Информациони систем министарства просвјете Црне Горе) подацима о образовању одраслих, госпођа Марина Матијевић, руководитељка Одјељења за информационо-комуникационе технологије Министарства просвјете дала је прве податке о провајдерима образовања одраслих, актуелним полазницима, броју кандидата, као и пресјек података по регијама, општинама, према полу, броју издатих сертификата, актуелним програмима образовања и сл.

У оквиру пројекта припремљена је и издата публикација Образовање одраслих у Црној Гори - улога невладиних организација, коју је представила Гордана Бошковић, координаторка пројектне активности.

Конференција је закључена панелом који је имао за циљ представљање примјера добре праксе из Црне Горе, кроз приказ рада ЕПАЛЕ амбасадора.

Комплетан Извјештај са завршне ЕПАЛЕ конференције „Андрагошке компетенције наставника“ можете преузети ИЗВЈЕСТАЈ - ЗАВРСНА ЕПАЛЕ КОНФЕРЕНЦИЈА, 30. НОВЕМБАР, Будва.доцx