Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina, podsektora Prehrana

Datum objave: 07.02.2019 12:08 | Autor: Dušan Pejović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 19.11.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Pekar. Radna grupe će raditi na izradi četiri standarda stručnih kvalifikacija: Pekar za hljeb i peciva, Pekar za zahtjevne pekarske proizvode, Pomoćnik pekara za hljeb i peciva i Pomoćnik pekara za zahtjevne pekarske proizvode. Obuci je prisustvovalo po dva nastavnika iz JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorice, JU Prva srednja stručna škola iz Nikšića, JU Srednja stručna škola iz Bijelog Polja, jedan predstavnih visokog obrazovanja sa „Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju“ Univerziteta Donja Gorica, kao i po jedan predstavnik privrede iz pekare „Harmonija“ iz Podgorice, pekare “Don Don” iz Danilovgrada i pekare „Migado“ iz Nikšića.

Članovima Radne grupe je predstavljen koncept modularme nastave zasnovan na ishodima, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.

U toku obuke članovima Radne grupe su predstavljeni novi templejti za izradu standarda stručnih kvalifikacija, kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.

U toku obuke članovi Radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otkolone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, prevođenja aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, kao i formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.

Obuku je sproveo Dušan Pejović, savjetnik Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.