Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Poljoprivreda, prehrana, veterina, podsektora Veterina

Datum objave: 07.02.2019 12:14 | Autor: Dušan Pejović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 20.11.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Veterinarski tehničar. Radna grupe će raditi na izradi dva standarda stručnih kvalifikacija: Veterinarski tehničar za kućne ljubimce, Veterinarski tehničar za farmske životinje. Obuci je prisustvovalo dva nastavnika iz JU Srednja mješovita škola iz Andrijevice, po jedan nastavnik iz JU Srednja stručna škola iz Bara i JU Srednja mješovita škola iz Petnjice, kao i predstavnici privrede iz veterinarske ambulante iz Kotora, veterinarske ambulante „Royal Vet“ iz Podgorice, veterinarske ambulane iz Bara, veterinarske ambulante „Mont Vet“ iz Podgorice i veterinarske ambulante „Provita“ iz Danilovgrada.

Članovima Radne grupe je predstavljen koncept modularme nastave zasnovan na ishodima, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.

U toku obuke članovima Radne grupe su predstavljeni novi templejti za izradu standarda stručnih kvalifikacija kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.

U toku obuke članovi Radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otkolone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, prevođenja aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, kao i formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.

Obuku je sproveo Dušan Pejović, savjetnik Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.