Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Rudarstvo, metalurgija, hemijska industrija, podsektora Hemijska industrija

Datum objave: 07.02.2019 12:19 | Autor: Jadranka Radunović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 17.12.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnih programa Tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja i Operater hemijskih procesa i ispitivanja. Radna grupe će raditi na izradi pet standarda stručnih kvalifikacija: Tehničar industrijske hemijske tehnologije, Tehničar hemijskih ispitivanja, Tehničar industrijske farmaceutske tehnologije, Operater hemijskih tehnoloških procesa i Operater hemijskih ispitivanja. Obuci je prisustvovalo sedam nastavnika iz JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorice, jedan predstavnih visokog obrazovanja sa „Metalurško tehnološkog fakulteta“ Univerziteta Crne Gore, kao i po jedan predstavnik privrede iz Instituta za crnu metalurgiju ad Nikšić i JU Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore Podgorica.

Članovima Radne grupe je predstavljen koncept modularme nastave zasnovan na ishodima, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.

U toku obuke članovima Radne grupe su predstavljeni novi templejti za izradu standarda stručnih kvalifikacija kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.

U toku obuke članovi Radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otkolone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, prevođenja aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, kao i formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.

Obuku je sprovela Jadranka Radunović, savjetnica u Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.