Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Građevinarstvo i uređenje prostora, podsektora Građevinarstvo

Datum objave: 07.02.2019 12:21 | Autor: Marina Braletić-Taljanović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 24.12.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnih programa Građevinski tehničar za visokogradnju, Građevinski tehničar za niskogradnju i hidrogradnju i Izvođač građevinskih radova. Radna grupe će raditi na izradi deset standarda stručnih kvalifikacija: Građevinski tehničar za projektovanje objekata visokogradnje, Građevinsko-arhitektonski tehničar za izvođenje objekata visokogradnje, Građevinski tehničar za kontrolu kvaliteta, Građevinski tehničar za niskogradnju, Građevinski tehničar za hidrogradnju, Armirač, Zidar, Tesar, Izolater i Pomoćnik izvođača građevinskih radova. Obuci su prisustvovala četiri nastavnika iz JU Srednja građevinsko-geodetska škola “Inž. Marko Radević” Podgorica i jedan nastavnik iz JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, jedan predstavnih visokog obrazovanja sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, po jedan predstavnik privrede iz preduzeća Zetagradnja d.o.o. Podgorica, Toškovići d.o.o. Podgorica, Chine Road and Bridge Coorporation – CRBC, Korming d.o.o. Danilovgrad i Elektron d.o.o. Podgorica, kao i jedan predstavnik Privredne komore Crne Gore.

Članovima Radne grupe je predstavljen koncept modularme nastave zasnovan na ishodima, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.

U toku obuke članovima Radne grupe su predstavljeni novi templejti za izradu standarda stručnih kvalifikacija kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.

U toku obuke članovi Radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otkolone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, prevođenja aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, kao i formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.

Obuku je sprovela Marina Braletić-Taljanović, savjetnik Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.