Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука за чланове Радне групе који ће учествовати у изради стандарда стручних квалификација из сектора Туризам, трговина и угоститељство, подсектора Угоститељство, област Посластичарство

Датум објаве: 07.02.2019 12:23 | Аутор: Миљан Митровић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања и израде модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма, Центар за стручно образовање је 26. 12. 2018. године, у просторијама Центра за стручно образовање, организовао обуку чланова Радне групе за писање стандарда стручних квалификација који представљају основу за израду образовног програма Посластичар. Радна групе ће радити на изради четири стандарда стручних квалификација: Посластичар сложених посластичарских производа, Посластичар једноставнихи посластичарских проитзвода, Помоћник посластичара сложених посластичарских производа и Помоћник посластичара једноставних посластичарских производа. Обуци је присуствовао по један наставник из ЈУ Средња стручна школа из Бијелог Поља, ЈУ Средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић“ из Херцег Новог и ЈУ Школа за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“ из Подгорице, као и по један представник привреде из посластичарнице „Марина“ из Подгорице, посластичарнце „Чаролија“ из Подгорице, посластичарнице „Хаос“ из Подгорице, пекаре “Сицилиа” из Подгорице, ресторана „Маша“ из Подгорице, Предузеће за производњу и промет прехрамбених производа „Инпек“ из Подгорице, хотел „Ресиденце“ из Будве и два представника из Монтенегро старс гроуп, хотел „Сплендид“ из Будве.

Члановима Радне групе је представљен концепт модуларме наставе заснован на исходима, значај критеријума за достизање исхода, кључне компетенције, као и стандарди занимања на којима се заснивају стандарди стручних квалификација које треба урадити.

У току обуке члановима Радне групе су представљени нови темплејти за израду стандарда стручних квалификација као и начин писања стандарда стручних квалификација на основу урађених стандарда занимања.

У току обуке чланови Радне групе су кроз вјежбе имали прилику да раде стандарде стручних квалификација и да кроз дискусију отклоне поједине нејасноће у вези настајања јединица квалификација, превођења активности из стандарда занимања у исходе стандарда стручних квалификација, као и формирању критеријума за провјеру достигнутости исхода учења.

Обуку је спровео Миљан Митровић, савјетник Одјељења за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање.