Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove Radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Turizam, trgovina i ugostiteljstvo, podsektora Ugostiteljstvo, oblast Poslastičarstvo

Datum objave: 07.02.2019 12:23 | Autor: Miljan Mitrović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 26. 12. 2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova Radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Poslastičar. Radna grupe će raditi na izradi četiri standarda stručnih kvalifikacija: Poslastičar složenih poslastičarskih proizvoda, Poslastičar jednostavnihi poslastičarskih proitzvoda, Pomoćnik poslastičara složenih poslastičarskih proizvoda i Pomoćnik poslastičara jednostavnih poslastičarskih proizvoda. Obuci je prisustvovao po jedan nastavnik iz JU Srednja stručna škola iz Bijelog Polja, JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog i JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice, kao i po jedan predstavnik privrede iz poslastičarnice „Marina“ iz Podgorice, poslastičarnce „Čarolija“ iz Podgorice, poslastičarnice „Haos“ iz Podgorice, pekare “Sicilia” iz Podgorice, restorana „Maša“ iz Podgorice, Preduzeće za proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda „Inpek“ iz Podgorice, hotel „Residence“ iz Budve i dva predstavnika iz Montenegro stars group, hotel „Splendid“ iz Budve.

Članovima Radne grupe je predstavljen koncept modularme nastave zasnovan na ishodima, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.

U toku obuke članovima Radne grupe su predstavljeni novi templejti za izradu standarda stručnih kvalifikacija kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.

U toku obuke članovi Radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, prevođenja aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, kao i formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.

Obuku je sproveo Miljan Mitrović, savjetnik Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.