Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA ZA ČLANOVE RADNIH GRUPA KOJI ĆE UČESTVOVATI U IZRADI OBRAZOVNIH PROGRAMA VETERINARSKI TEHNIČAR I PEKAR IZ SEKTORA POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA

ODRŽANA OBUKA ZA ČLANOVE RADNIH GRUPA KOJI ĆE UČESTVOVATI U IZRADI OBRAZOVNIH PROGRAMA VETERINARSKI TEHNIČAR I PEKAR IZ SEKTORA POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA
Datum objave: 05.03.2019 10:38 | Autor: Dušan Pejović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 28.02.2019. godine, organizovao obuku članova Radnih grupa za pisanje dva obrazovna programa Veterinarski tehničar i Pekar iz sektora Poljoprivreda, prehrana i veterina.

Obrazovni program Veterinarski tehničar pripadada podsektoru Veterina i radiće se na osnovu dva standarda zanimanja, odnosno dva standarda stručnih kvalifikacija: Veterinarski tehničar za kućne ljubimce, Veterinarski tehničar životinja za uzgoj i proizvodnju hrane. Obuci za pisanje ovog programa su prisustvovali: dva nastavnika iz JU Srednja mješovita škola iz Andrijevice, četiri nastavnika iz JU Srednja stručna škola iz Bara, jedan nastavnik iz JU Srednja mješovita škola iz Petnjice, kao i predstavnik privrede iz veterinarske ambulante „Royal Vet“ iz Podgorice

Obrazovni program Pekar pripadada podsektoru Prehrana i radiće se na osnovu četiri standarda zanimanja, odnosno četiri standarda stručnih kvalifikacija: Pekar za hljeb i peciva, Pekar za zahtjevne pekarske proizvode, Pomoćnik pekara za hljeb i peciva i Pomoćnik pekara za zahtjevne pekarske proizvode. Obuci za pisanje ovog programa su prisustvovali: po dva nastavnika iz JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorice i JU Srednja stručna škola iz Bijelog Polja, tri nastavnika iz JU Prva srednja stručna škola iz Nikšića, jedan nastavnik iz JU Srednja mješovita škola iz Andrijevice, jedan predstavnih visokog obrazovanja sa Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica, kao i predstavnik privrede iz pekare „Migado“ iz Nikšića.

Nastavnicima, profesorima i poslodavcima su predstavljeni propisi i procedure za razvoj kvalifikacija u stručnom obrazovanju, struktura standarda zanimanja, standarda stručnih kvalifikacija, standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja i obrazovnog programa, ključne kompetencije za cjeloživotno učenje, kao i način izrade nastavnog plana i obrazovnog programa (definisanje modula na osnovu standarda zanimanja i standarda stručne kvalifikacije, definisanje ishoda učenja prema Blumovoj taksonomiji, definisanje kriterijuma za dostizanje ishoda učenja korišćenjem odgovarajućih glagola prema Blumovoj taksonomiji, definisanje načina provjeravanja dostignutosti ishoda učenja, didaktičkih preporuka, literature, obaveznih načina ocjenjivanja ishoda učenja, prostornih i materijalnih uslova za izvođenje nastave, definisanje korelacije između modula, ključnih kompetencija, ispitnih kataloga za praktični, završni i stručni ispit, kao i definisanje ostalih tačaka koje su predviđene obrazovnim programom). Nakon uputstva koje su dobili, nastavnici su radili na definisanju i usaglašavanju nastavnog plana, definisanju ishoda učenja, kriterijuma i načina provjere dostignutosti ishoda učenja u modulima, po grupama, nakon čega su prezentovali i diskutovali svoj rad. Na kraju obuke, nastavnicima su podijeljeni konkretni zadaci i rokovi vezani za izradu obrazovnih programa.

Obuku su vodili savjetnici iz Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.