Manja slova Veća slova RSS
>

STUDIJSKA POSJETA PREDSTAVNIKA NSS TIMA BOSNE I HERCEGOVINE CRNOJ GORI

STUDIJSKA POSJETA PREDSTAVNIKA NSS TIMA BOSNE I HERCEGOVINE CRNOJ GORI
Datum objave: 08.04.2019 10:06 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović

Studijska posjeta predstavnika NSS tima Bosne i Hercegovine Crnoj Gori, realizovana je od 1. do 3. aprila 2019. godine, u okviru trećeg ciklusa EPALE projekta, koji u Crnoj Gori, u ulozi Nacionalne službe za podršku, sprovodi Centar za stručno obrazovanje.

Prvog dana studijske posjete, nakon riječi dobordošlice, za predstavnike NSS tima Bosne i Hercegovine, bilo je organizovano predstavljanje VET sistema u Crnoj Gori, i to:

- Ljiljana Garić, rukovoditeljka Odjeljenja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje u Centru za stručno obrazovanje, je govorila o sistemu obrazovanja odraslih u Crnoj Gori,
- Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, koji je govorio o propisima i procedurama za razvoj kvalifikacija u stručnom obrazovanju, strukturi standarda zanimanja, standarda stručnih kvalifikacija, standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja i obrazovnog programa, ključne kompetencije za cjeloživotno učenje, kao i način izrade nastavnog plana i obrazovnog programa itd.,
- Vladislav Koprivica, rukovodilac Odjeljenja za evaluaciju u Centru za stručno obrazovanje, je govorio o osiguranju kvaliteta u stručnom obrazovanju,
- Ivan Marković, samostalni savjetnik I za kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika u Centru za stručno obrazovanje, je govorio o kontinuiranom profesionalnom razvoju nastavnika u Crnoj Gori.

Nakon predstavljanja VET sistema u Crnoj Gori, organizovana je posjeta JU Srednja pomorska škola Kotor, licenciranom organizatoru obrazovanja odraslih.

Posle obilaska škole, u hotelu „Regent“ u Tivtu organizovano je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine i JU Centar za stručno obrazovanje Crne Gore.

Sporazum su potpisali direktori dvije institucije, gospođa Maja Stojkić i gospodin Duško Rajković, u prisustvu predstavnika Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine i JU Centar za stručno obrazovanje Crne Gore.

Potpisivanje Sporazuma je rezultat dugogodišnje uspješne saradnje dvije institucije, koje imaju ključnu ulogu u razvoju stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u svojim zemljama. U cilju nastavka saradnje dogovorene su sljedeće zajedničke aktivnosti:

- organizovanje susreta, odnosno komunikacija predstavnika institucija u cilju boljeg razumijevanja obrazovnog sistema Crne Gore i Bosne i Hercegovine vezanog za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
- razmjena iskustava o povezivanju privrede i obrazovanja u srednjim stručnim školama i u ustanovama za obrazovanje odraslih.
- komparativne analize i istraživačka praksa u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih.
- razmjena iskustava o utvrđivanju kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada i evaluaciji obrazovnih programa u srednjem stručnom obrazovanju i programa iz oblasti obrazovanja odraslih.
- podrška realizaciji aktivnosti predviđenih planovima projekata ERASMUS+.
- učešće u organizaciji zajedničkih događaja (konferencija, seminara, simpozijuma i sl.) u cilju promocije stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih.
- druge aktivnostima od značaja za rad obje institucije.

Drugog dana studijske posjete, za predstavnike NSS tima Bosne i Hercegovine, bila je organizovana posjeta Trening centru Azalea Maritime LLC, gdje se NSS tim BiH mogao upoznati sa centrom za obuku pomoraca.