Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME TEHNIČAR ZA CARINU, ŠPEDICIJU I ORGANIZACIJU TRANSPORTA, FRIZER I OBRAZOVNE PROGRAME SA PRILAGOĐENIM IZVOĐENJEM I DODATNOM STRUČNOM POMOĆI, POMOĆNIK FRIZERA, FRIZER I KUVAR

Datum objave: 30.08.2019 08:03 | Autor: ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME TEHNIČAR ZA CARINU, ŠPEDICIJU I ORGANIZACIJU TRAN

Ispis Štampaj stranicu


Srđan Obradović


Srđan Obradović

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 23.08.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Tehničar za carinu, špediciju i organizaciju transporta, Frizer i obrazovne programe sa prilagođenim izvođenjem i dodatnom stručnom pomoći (za učenike sa smetnjama sluha i/ili teškoćama u učenju), pomoćnik frizera, frizer i kuvar. Obuci je prisustvovalo 14 nastavnika iz JU Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, JU Resursni centar „Peruta Ivanović“ iz Kotora, Srednja stručna škola iz Rožaja i JU Srednja stručna škola iz Berana, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni program koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje je predstavio uvodnu prezentaciju i bio moderator tokom obuke, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja Elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja.

Obuci su prisustvovali i predstavnici Centra za stručno obrazovanje Vjera Mitrović-Radošević i Dušan Pejović, samostalni savjetnici I za istraživanje i razvoj kvalifikacija.