Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ТЕХНИЧАР ЗА ЦАРИНУ, ШПЕДИЦИЈУ И ОРГАНИЗАЦИЈУ ТРАНСПОРТА, ФРИЗЕР И ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ СА ПРИЛАГОЂЕНИМ ИЗВОЂЕЊЕМ И ДОДАТНОМ СТРУЧНОМ ПОМОЋИ, ПОМОЋНИК ФРИЗЕРА, ФРИЗЕР И КУВАР

Датум објаве: 30.08.2019 08:03 | Аутор: ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ТЕХНИЧАР ЗА ЦАРИНУ, ШПЕДИЦИЈУ И ОРГАНИЗАЦИЈУ ТРАН

Испис Штампај страницу


Срђан Обрадовић


Срђан Обрадовић

У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је 23.08.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати модуларизоване образовне програме Техничар за царину, шпедицију и организацију транспорта, Фризер и образовне програме са прилагођеним извођењем и додатном стручном помоћи (за ученике са сметњама слуха и/или тешкоћама у учењу), помоћник фризера, фризер и кувар. Обуци је присуствовало 14 наставника из ЈУ Средња стручна школа „Иван Ускоковић“ из Подгорице, ЈУ Ресурсни центар „Перута Ивановић“ из Котора, Средња стручна школа из Рожаја и ЈУ Средња стручна школа из Берана, који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.

Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програм који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Срђан Обрадовић, координатор у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање је представио уводну презентацију и био модератор током обуке, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња Електро-економска школа из Бијелог Поља.

Обуци су присуствовали и представници Центра за стручно образовање Вјера Митровић-Радошевић и Душан Пејовић, самостални савјетници И за истраживање и развој квалификација.