Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME GRAĐEVINSKI TEHNIČAR ZA VISOKOGRADNJU, GRAĐEVINSKI TEHNIČAR ZA NISKOGRADNJU I HIDROGRADNJU, KOZMETIČKI TEHNIČAR I KOZMETIČAR

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME GRAĐEVINSKI TEHNIČAR ZA VISOKOGRADNJU, GRAĐEVINSKI TEHNIČAR ZA NISKOGRADNJU I HIDROGRADNJU, KOZMETIČKI TEHNIČAR I KOZMETIČAR
Datum objave: 02.09.2019 09:07 | Autor: Sandra Brkanović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 27.08.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Građevinski tehničar za visokogradnju, Građevinski tehničar za niskogradnju i hidrogradnju, Kozmetički tehničar i Kozmetičar. Obuci je prisustvovalo 12 nastavnika iz JU Srednja stručna škola „Inž. Marko Radević“ iz Podgorice, 2 nastavnika iz JU Prva srednja stručna škola Nikšić, 4 nastavnika iz JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, 7 nastavnika iz JU Stručna medicinska škola iz Podgorice, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni program koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Marina Braletić, samostalni savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje je predstavila uvodnu prezentaciju, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja Elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja.

Obuci su prisustvovali i predstavnici Centra za stručno obrazovanje Srđan Obradović, koordinator Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija i Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija.