Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ГРАЂЕВИНСКИ ТЕХНИЧАР ЗА ВИСОКОГРАДЊУ, ГРАЂЕВИНСКИ ТЕХНИЧАР ЗА НИСКОГРАДЊУ И ХИДРОГРАДЊУ, КОЗМЕТИЧКИ ТЕХНИЧАР И КОЗМЕТИЧАР

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ГРАЂЕВИНСКИ ТЕХНИЧАР ЗА ВИСОКОГРАДЊУ, ГРАЂЕВИНСКИ ТЕХНИЧАР ЗА НИСКОГРАДЊУ И ХИДРОГРАДЊУ, КОЗМЕТИЧКИ ТЕХНИЧАР И КОЗМЕТИЧАР
Датум објаве: 02.09.2019 09:07 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је 27.08.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати модуларизоване образовне програме Грађевински техничар за високоградњу, Грађевински техничар за нискоградњу и хидроградњу, Козметички техничар и Козметичар. Обуци је присуствовало 12 наставника из ЈУ Средња стручна школа „Инж. Марко Радевић“ из Подгорице, 2 наставника из ЈУ Прва средња стручна школа Никшић, 4 наставника из ЈУ Средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић“ из Херцег Новог, 7 наставника из ЈУ Стручна медицинска школа из Подгорице, који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.

Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програм који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Марина Бралетић, самостални савјетник у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање је представила уводну презентацију, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња Електро-економска школа из Бијелог Поља.

Обуци су присуствовали и представници Центра за стручно образовање Срђан Обрадовић, координатор Одјељења за истраживање и развој квалификација и Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација.