Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ЕКОНОМСКИ ТЕХНИЧАР И ПРАВНО-АДМИНИСТРАТИВНИ ТЕХНИЧАР ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ЕКОНОМСКИ ТЕХНИЧАР И ПРАВНО-АДМИНИСТРАТИВНИ ТЕХНИЧАР ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА
Датум објаве: 02.09.2019 09:14 | Аутор: Срђан Обрадовић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је 29.08.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати модуларизоване образовне програме Економски техничар и Правно-административни техничар. Обуци је присуствовало 22 наставника из ЈУ Средња економска школа „Мирко Вешовић“ из Подгорице, ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља, ЈУ Економско-угоститељска школа из Никшића и ЈУ Средња стручна школа из Рожаја, који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.

Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програм који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација и Срђан Обрадовић, координатор у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање су представили уводну презентацију и били модератори током обуке, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља.