Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME EKONOMSKI TEHNIČAR I PRAVNO-ADMINISTRATIVNI TEHNIČAR ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME EKONOMSKI TEHNIČAR I PRAVNO-ADMINISTRATIVNI TEHNIČAR ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA
Datum objave: 02.09.2019 09:14 | Autor: Srđan Obradović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 29.08.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Ekonomski tehničar i Pravno-administrativni tehničar. Obuci je prisustvovalo 22 nastavnika iz JU Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“ iz Podgorice, JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, JU Ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića i JU Srednja stručna škola iz Rožaja, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni program koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija i Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje su predstavili uvodnu prezentaciju i bili moderatori tokom obuke, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja.