Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ МУЗИЧКИ ИЗВОЂАЧ И МУЗИЧКИ САРАДНИК ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ МУЗИЧКИ ИЗВОЂАЧ И МУЗИЧКИ САРАДНИК ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА
Датум објаве: 03.09.2019 10:27 | Аутор: Душан Бошковић

Испис Штампај страницу


Душан Бошковић

У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је од 28. до 30.08.2019. године, у просторијама Министарства просвјете у Подгорици, организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати модуларизоване образовне програме Музички сарадник и Музички извођач.

Тродневној обуци је присуствовало око 80 наставника из ЈУ Музичка школа из Тивта, ЈУ Музичка школа „Вида Матјан“ из Котора, ЈУ Умјетничка школа за музику и балет „Васа Павић“ из Подгорице, ЈУ Умјетничка школа за основно и средње музичко образовање за таленте „Андре Навара“ из Подгорице и ЈУ Музичка школа „Дара Чокорило“ из Никшића, који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.

Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програм који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација, Душан Бошковић, Јелена Кнежевић и Марина Бралетић, савјетници у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање су представили уводне презентације и били модератори током обуке, а наставник - тренер који је презентовао упутства за све фазе обуке и помагао наставницима док су радили вјежбе по групама била је: Славица Јовановић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“.