Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME IZ SEKTORA INŽENJERSTO I PROIZODNE TEHNOLOGIJE I SEKTORA INFORMACIONA TEHNOLOGIJA

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME IZ SEKTORA INŽENJERSTO I PROIZODNE TEHNOLOGIJE I SEKTORA INFORMACIONA TEHNOLOGIJA
Datum objave: 06.09.2019 07:56 | Autor: Marina Braletić

Ispis Štampaj stranicu


Marina Braletić


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 02. i 03.09.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Elektrotehničar energetike, Elektrotehničar elektronike, Elektrotehničar elektronskih komunikacija, Elektrotehničar računarskih sistema i mreža, Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija, Elektroinstalater i Monter elektronske komunikacione infrastrukture.

Dvodnevnoj obuci je prisustvovalo 44 nastavnika iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ Podgorica, JU Srednja elektro-ekonomska škola Bijelo Polje, JU Srednja stručna škola Rožaje, JU Srednja stručna škola Pljevlja, JU Srednja stručna škola Nikšić, JU Srednja stručna škola Berane i JU Srednja mješovita škola „Mladost“ Tivat koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni program koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje je predstavila uvodnu prezentaciju, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja.

Prvog dana održavanja obuke, sve prisutne je pozdravio i Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, a obuci su prisustvovali i predstavnici IPA projekta, strani eksperti Alexander Siboni i Klaus Christensen.

Obuci je prisustvovala predstavnica Centra za stručno obrazovanje Marina Braletić, samostalni savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.