Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ИЗ СЕКТОРА ИНЖЕЊЕРСТО И ПРОИЗОДНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И СЕКТОРА ИНФОРМАЦИОНА ТЕХНОЛОГИЈА

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ИЗ СЕКТОРА ИНЖЕЊЕРСТО И ПРОИЗОДНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И СЕКТОРА ИНФОРМАЦИОНА ТЕХНОЛОГИЈА
Датум објаве: 06.09.2019 07:56 | Аутор: Марина Бралетић

Испис Штампај страницу


Марина Бралетић


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је 02. и 03.09.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати модуларизоване образовне програме Електротехничар енергетике, Електротехничар електронике, Електротехничар електронских комуникација, Електротехничар рачунарских система и мрежа, Електротехничар за развој веб и мобилних апликација, Електроинсталатер и Монтер електронске комуникационе инфраструктуре.

Дводневној обуци је присуствовало 44 наставника из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ Подгорица, ЈУ Средња електро-економска школа Бијело Поље, ЈУ Средња стручна школа Рожаје, ЈУ Средња стручна школа Пљевља, ЈУ Средња стручна школа Никшић, ЈУ Средња стручна школа Беране и ЈУ Средња мјешовита школа „Младост“ Тиват који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.

Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програм који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање је представила уводну презентацију, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља.

Првог дана одржавања обуке, све присутне је поздравио и Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање, а обуци су присуствовали и представници ИПА пројекта, страни експерти Алеxандер Сибони и Клаус Цхристенсен.

Обуци је присуствовала представница Центра за стручно образовање Марина Бралетић, самостални савјетник у Одјељењу за истраживање и развој квалификација.