Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME TEHNIČAR HEMIJSKO-FARMACEUTSKIH PROCESA I ISPITIVANJA, OPERATER HEMIJSKIH PROCESA I ISPITIVANJA, PRODAVAČ, TEHNIČAR MODNOG DIZAJNA I MODNI KROJAČ

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME TEHNIČAR HEMIJSKO-FARMACEUTSKIH PROCESA I ISPITIVANJA, OPERATER HEMIJSKIH PROCESA I ISPITIVANJA, PRODAVAČ, TEHNIČAR MODNOG DIZAJNA I MODNI KROJAČ
Datum objave: 06.09.2019 08:16 | Autor: Jadranka Radunović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 28.08.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, Operater hemijskih procesa i ispitivanja, Prodavač, Tehničar modnog dizajna i Modni krojač.

Obuci je prisustvovalo 12 nastavnika iz JU Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ iz Podgorice, 2 nastavnika iz JU Srednja mješovita škola „Bratstvo-jedinstvo“ iz Ulcinja i 2 nastavnika iz JU Srednja stručna škola iz Rožaja, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Jadranka Radunović, samostalna savjetnica I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje je predstavila uvodnu prezentaciju, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja.

Obuci je prisustvovao predstavnik Centra za stručno obrazovanje Dušan Pejović, samostalni savjetnik I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.