Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ТЕХНИЧАР ХЕМИЈСКО-ФАРМАЦЕУТСКИХ ПРОЦЕСА И ИСПИТИВАЊА, ОПЕРАТЕР ХЕМИЈСКИХ ПРОЦЕСА И ИСПИТИВАЊА, ПРОДАВАЧ, ТЕХНИЧАР МОДНОГ ДИЗАЈНА И МОДНИ КРОЈАЧ

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ТЕХНИЧАР ХЕМИЈСКО-ФАРМАЦЕУТСКИХ ПРОЦЕСА И ИСПИТИВАЊА, ОПЕРАТЕР ХЕМИЈСКИХ ПРОЦЕСА И ИСПИТИВАЊА, ПРОДАВАЧ, ТЕХНИЧАР МОДНОГ ДИЗАЈНА И МОДНИ КРОЈАЧ
Датум објаве: 06.09.2019 08:16 | Аутор: Јадранка Радуновић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је 28.08.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати модуларизоване образовне програме Техничар хемијско-фармацеутских процеса и испитивања, Оператер хемијских процеса и испитивања, Продавач, Техничар модног дизајна и Модни кројач.

Обуци је присуствовало 12 наставника из ЈУ Средња стручна школа „Спасоје Распоповић“ из Подгорице, 2 наставника из ЈУ Средња мјешовита школа „Братство-јединство“ из Улциња и 2 наставника из ЈУ Средња стручна школа из Рожаја, који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.

Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програми који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Јадранка Радуновић, самостална савјетница И у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање је представила уводну презентацију, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља.

Обуци је присуствовао представник Центра за стручно образовање Душан Пејовић, самостални савјетник И у Одјељењу за истраживање и развој квалификација.