Manja slova Veća slova RSS
>

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI 8. SEPTEMBAR

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI 8. SEPTEMBAR
Datum objave: 06.09.2019 13:43 | Autor: Ljiljana Garić

Ispis Štampaj stranicu


Ljiljana Garić

Centar za stručno obrazovanje je uoči Međunarodnog dana pismenosti, 06. septembra organizovao radionicu na temu “Značaj pismenosti i obrazovanja za lični, porodični i napredak zajednice“ za pripadnice RE populacije u prostorijama porodičnog centra Kamp na Koniku.

Predstavnica Centra za stručno obrazovanje Ljiljana Garić je uz podršku Snežane Radenović i Milke Žižić iz Crvenog krsta Crne Gore, održala radionicu za 22 Romkinje.

U uvodnom dijelu radionice ukazalo se na značaj pismenosti i obrazovanja za pojedinca, porodicu i društvenu zajednicu.

Sagledane su barijere za obrazovanje i učenje u prethodnom periodu koje su onemogućavale Romkinje da se obrazuju i integrišu u društvo, kao i barijere koje sada postoje za njihovo uključivanje u programe obrazovanja odraslih.

Radionica je imala za cilj informisanje i motivisanje Romkinja da pohađaju program elementarnog funkcionalnog opismenjavanja i osnovnog obrazovanja odraslih, kao i programe obrazovanja za sticanje stručnih kvalifikacija za jednostavna zanimanja u cilju uključivanja u svijet rada.

U toku radionice istaknut je značaj redovnog pohađanja nastave djece iz RE populacije koja su uključena u formalni sistem obrazovanja kao i pružanje podrške djeci od strane roditelja za dalji nastavak obrazovanja.