Мања слова Већа слова РСС
>

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ 8. СЕПТЕМБАР

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ 8. СЕПТЕМБАР
Датум објаве: 06.09.2019 13:43 | Аутор: Љиљана Гарић

Испис Штампај страницу


Љиљана Гарић

Центар за стручно образовање је уочи Међународног дана писмености, 06. септембра организовао радионицу на тему “Значај писмености и образовања за лични, породични и напредак заједнице“ за припаднице РЕ популације у просторијама породичног центра Камп на Конику.

Представница Центра за стручно образовање Љиљана Гарић је уз подршку Снежане Раденовић и Милке Жижић из Црвеног крста Црне Горе, одржала радионицу за 22 Ромкиње.

У уводном дијелу радионице указало се на значај писмености и образовања за појединца, породицу и друштвену заједницу.

Сагледане су баријере за образовање и учење у претходном периоду које су онемогућавале Ромкиње да се образују и интегришу у друштво, као и баријере које сада постоје за њихово укључивање у програме образовања одраслих.

Радионица је имала за циљ информисање и мотивисање Ромкиња да похађају програм елементарног функционалног описмењавања и основног образовања одраслих, као и програме образовања за стицање стручних квалификација за једноставна занимања у циљу укључивања у свијет рада.

У току радионице истакнут је значај редовног похађања наставе дјеце из РЕ популације која су укључена у формални систем образовања као и пружање подршке дјеци од стране родитеља за даљи наставак образовања.