Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME BRODOMAŠINSKI TEHNIČAR, NAUTIČKI TEHNIČAR, TEHNIČAR MEHATRONIKE, PRAVNO-ADMINISTRATIVNI TEHNIČAR I EKONOMSKI TEHNIČAR ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME BRODOMAŠINSKI TEHNIČAR, NAUTIČKI TEHNIČAR, TEHNIČAR MEHATRONIKE, PRAVNO-ADMINISTRATIVNI TEHNIČAR I EKONOMSKI TEHNIČAR ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA
Datum objave: 10.09.2019 10:22 | Autor: Srđan Obradović

Ispis Štampaj stranicu


Srđan Obradović


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 05.09.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Brodomašinski tehničar, Nautički tehničar, Tehničar mehatronike, Ekonomski tehničar i Pravno-administrativni tehničar.

Obuci je prisustvovalo 14 nastavnika iz JU Pomorska škola iz Kotora, JU Srednja stručna škola iz Bara, JU Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“ iz Podgorice, JU Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni program koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje je predstavio uvodnu prezentaciju i bio moderator tokom obuke, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Gordana Tasić i Slavica Jovanović iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja. Obuci je prisustvovala i Marina Braletić, samostalna savjetnica I iz Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija.