Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ БРОДОМАШИНСКИ ТЕХНИЧАР, НАУТИЧКИ ТЕХНИЧАР, ТЕХНИЧАР МЕХАТРОНИКЕ, ПРАВНО-АДМИНИСТРАТИВНИ ТЕХНИЧАР И ЕКОНОМСКИ ТЕХНИЧАР ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ БРОДОМАШИНСКИ ТЕХНИЧАР, НАУТИЧКИ ТЕХНИЧАР, ТЕХНИЧАР МЕХАТРОНИКЕ, ПРАВНО-АДМИНИСТРАТИВНИ ТЕХНИЧАР И ЕКОНОМСКИ ТЕХНИЧАР ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА
Датум објаве: 10.09.2019 10:22 | Аутор: Срђан Обрадовић

Испис Штампај страницу


Срђан Обрадовић


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је 05.09.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати модуларизоване образовне програме Бродомашински техничар, Наутички техничар, Техничар мехатронике, Економски техничар и Правно-административни техничар.

Обуци је присуствовало 14 наставника из ЈУ Поморска школа из Котора, ЈУ Средња стручна школа из Бара, ЈУ Средња економска школа „Мирко Вешовић“ из Подгорице, ЈУ Средња стручна школа „Иван Ускоковић“ из Подгорице, који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.

Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програм који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Срђан Обрадовић, координатор у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање је представио уводну презентацију и био модератор током обуке, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Гордана Тасић и Славица Јовановић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља. Обуци је присуствовала и Марина Бралетић, самостална савјетница И из Одјељења за истраживање и развој квалификација.