Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ПЕДАГОГЕ И ПСИХОЛОГЕ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ И МЈЕШОВИТИХ ШКОЛА У КОЈИМА СЕ РЕАЛИЗУЈУ МОДУЛАРИЗОВАНИ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ПЕДАГОГЕ И ПСИХОЛОГЕ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ И МЈЕШОВИТИХ ШКОЛА У КОЈИМА СЕ РЕАЛИЗУЈУ МОДУЛАРИЗОВАНИ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОГ РАДА
Датум објаве: 10.09.2019 14:04 | Аутор: Душан Пејовић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања, ЈУ Центар за стручно образовање је у понедјељак, 09.09.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао обуку за педагоге и психологе који од школске 2019/2020. године, реализују модуларизоване образовне програме.

Обуци је присуствовало укупно 12 педагога и психолога из 9 средњих стручних и мјешовитих школа:

1. ЈУ Средња економско-угоститељска школа Никшић,
2. ЈУ Средња стручна школа „Иван Ускоковић“ Подгорица,
3. ЈУ Образовни центар Шавник,
4. ЈУ Средња економска школа „Мирко Вешовић“ Подгорица,
5. ЈУ Средња стручна школа „Спасоје Распоповић“ Подгорица,
6. ЈУ Средња медицинска школа „Др Бранко Зоговић“ Беране,
7. ЈУ Стручна медицинска школа Подгорица,
8. ЈУ Ресурсни центар за дјецу и младе „Подгорица“,
9. ЈУ Ресурсни центар за слух и говор “Др Перута Ивановић” – Котор.

Педагозима и психолозима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програми који су усвојени у претходном периоду из области Прехране, Ветерине, Хемијске индустрије, Музичке умјетности, Козметике, Економије, права и Саобраћаја и Грађевинарства.

У току обуке представљени су нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју наставници користе од ове школске године.

Обуку су реализовали Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација, Јадранка Радуновић, Душан Пејовић и Марина Бралетић, самостални савјетници у Одјељењу за истраживање и развој квалификација и наставници – тренери Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља.