Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ГАСТРОНОМ, КУВАР, РЕСТОРАТЕР, КОНОБАР, ПРОДАВАЧ И ФРИЗЕР

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОГРАМЕ ГАСТРОНОМ, КУВАР, РЕСТОРАТЕР, КОНОБАР, ПРОДАВАЧ И ФРИЗЕР
Датум објаве: 10.09.2019 14:10 | Аутор: Јелена Кнежевић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је 04.09.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати модуларизоване образовне програме Гастроном, Кувар, Ресторатер, Конобар, Продавач и Фризер.

Обуци је присуствовало 18 наставника из ЈУ Средња мјешовита школа „Братство-Јединство“ Улцињ, ЈУ Средња мјешовита школа „25. Мај“ Тузи, ЈУ Средња стручна школа Пљевља, ЈУ Школа за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“ Подгорица, ЈУ Средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић“ Херцег Нови и ЈУ Средња стручна школа „Вуксан Ђукић“ Мојковац који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.

Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програм који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Наставници су у току радионице кроз вјежбе имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Душан Бошковић, самостални савјетник у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање је представио уводну презентацију, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља.

Обуци је присуствовала представница Центра за стручно образовање Јелена Кнежевић, самостални савјетник у Одјељењу за истраживање и развој квалификација.