Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПОДРШКА ПРИВРЕДЕ У РАЗВОЈУ НОВИХ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОТРЕБНИХ ТРЖИШТУ РАДА ИЗ ОБЛАСТИ ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ“

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПОДРШКА ПРИВРЕДЕ У РАЗВОЈУ НОВИХ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОТРЕБНИХ ТРЖИШТУ РАДА ИЗ ОБЛАСТИ ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ“
Датум објаве: 18.09.2019 08:41 | Аутор: Душан Пејовић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је у четвртак, 12.09.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао округли сто „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из области дрвне индустрије“.

Тема састанка је била израда нових модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма у складу са новом методологијом, из области дрвне индустрије. На почетку одржавања округлог стола, Душан Пејовић, самостални савјетник И у одјељењу за истраживање и развој квалификација је кратком презентацијом упознао присутне са законским оквиром за развој квалификација, документима на којима се базира развој квалификација, као и процедуром израде докумената за развој квалификација, савјетодавним тијелима и нивоима у стручном образовању, са освртом на израду образовних програма за ову школску годину из области дрвне индустрије. Након тога, учесници округлог стола су размијенили мишљења о стању ове области на тржишту рада, као и о могућим кључним пословима и активностима који могу бити дио стандарда занимања. Дискусија је вођена о изради образовног програма Техничар дрвопрераде, који је рађен по старој методологији и који треба ускладити са новом важећом методологијом. Присутни су се сложили да се образовни програм Техничар дрвопрераде може заснивати на четири стандарда занимања, и то Технолог примарне прераде дрвета, нивоа ИВ1, Технолог финалне прераде дрвета, нивоа ИВ1, Приозвођач резане грађе, нивоа ИИИ и Произвођач фурнира и плоча, нивоа ИИИ. Договорено је да се уколико структура предложених стандарда занимања буде одговарајућа уради још један образовни програм нивоа ИИИ Прерађивач дрвета који би се заснивао на два поменута стандарда трећег нивоа а улазио би у састав образовног програма Техничар дрвопрераде.

На састанку је договорено да се у просторијама Привредне коморе одржи још један састанак везан за ову тему те да се формира радна група од стручних лица која се баве овим пословима и да се започне израда горе поменутих стандарда занимања, а након тога стандарда стручних квалификација, стандарда квалификација нивоа образовања и образовног програма.

На округли сто су били позвани и представник Министарства пољопривреде и руралног развоја, представник Машинског факултета, представник компаније „Вектра Јакић“, представник привредног друштва „Декор Ива“, представник фабрике намјештаја „Курти“, представник привредног друштва „Пелангић траде“, представник привредног друштва „Браћа Дубак“, представник Завода за запошљавање, привредници – представници Одбора за дрвну индустрију Привредне коморе Црне Горе, као и привредници - представници Уније послодаваца Црне Горе.

Састанку су присуствовали: Филип Лазовић – Унија послодаваца Црне Горе, Горан Поповић – Привредна комора Црне Горе, Вуко Јовановић - Привредна комора Црне Горе, Момчило Фатић – Управа за шуме, Насер Гарговић – ЈУ Средња стручна школа Беране, Изета Гарговић – ЈУ Средња стручна школа „Вукадин Вукадиновић“ Беране, Душан Пејовић - самостални савјетник И у одјељењу за истраживање и развој квалификација.