Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА ЧЛАНОВА РАДНИХ ГРУПА ЗА ИЗРАДУ СТАНДАРДА ЗАНИМАЊА ИЗ ОБЛАСТИ АРХИТЕКТУРЕ, ГЕОДЕЗИЈЕ И ОБРАДЕ ДРВЕТА

ОДРЖАНА ОБУКА ЧЛАНОВА РАДНИХ ГРУПА ЗА ИЗРАДУ СТАНДАРДА ЗАНИМАЊА ИЗ ОБЛАСТИ АРХИТЕКТУРЕ, ГЕОДЕЗИЈЕ И ОБРАДЕ ДРВЕТА
Датум објаве: 11.10.2019 08:19 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


Сандра Бркановић


Након што је Центар за стручно образовање организовао округле столове на којима је извршена анализа потреба за занимањима и квалификацијама из области Архитектуре, Геодезије и Прераде дрвета, за чланове тих радних група је 8. и 9. октобра, организована дводневна обука и радионица за израду стандарда занимања. Обуку су водили, главни експерт пројекта Клавс Цхристенсен, док су модератори били представници Центра за стручно образовање: Марина Бралетић и Душан Пејовић.

Наиме, у Црној Гори почиње реализација ИПА Пројекта под називом: Девелопмент оф Воцатионал Едуцатион Qуалифицатионс ин Лине wитх Лабоур Маркет Неед / Развој квалификација у стручном образовању у складу са потребама тржишта рада. Пројекат траје двије године, а са реализацијом истог се започело крајем августа ове године. У оквиру пројекта, потребно је развити стандарде занимања, стандарде квалификација и образовне програме из сектора који обухватају: шумарство и обраду дрвета, медицину, машинство, саобраћај, грађевину и туризам и угоститељство, реализовати обуке наставника, урадити инструкционе материјале. Пројекат у име ЕУ реализује конзорцијум из Њемачке: Партицип ГмбХ (леад партнер), ИНБАС ГмбХ. Трајање пројекта је: 27.08. 2019 – 27.08.2021 (24 мјесеца). Експерти на Пројекту су: Кеy Еxперт 1 / Теам Леадер: Клавс Цхристенсен, Кеy Еxперт 2 / Теацхер Траининг Еxперт: Алеxандер Сибони

Присутне је поздравио директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић, а дводневној радионици су присуствовали и Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација и Срђан Обрадовић, координатор у истом одјељењу.
Уз помоћ модератора радионице и експерта на Пројекту, чланови радних група су дефинисали кључне послове из групе опретаивних послова и активности унутар њих. Наставак активности на изради стандарда занимања из наведених области, очекује се током октобра и новембра 2019. године.