Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA „MODULARIZACIJA PROGRAMA OBRAZOVANJA ODRASLIH I USKLAĐIVANJE SA POTREBAMA RAZVOJA TEHNOLOGIJA I TRŽIŠTA“

ODRŽANA PANEL DISKUSIJA „MODULARIZACIJA PROGRAMA OBRAZOVANJA ODRASLIH I USKLAĐIVANJE SA POTREBAMA RAZVOJA TEHNOLOGIJA I TRŽIŠTA“
Datum objave: 22.10.2019 11:06 | Autor: Gordana Bošković

Ispis Štampaj stranicu


JU Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“ iz Podgorice, u okviru manifestacije XVIII „Dani obrazovanja i učenja odraslih“, organizovala je panel diskusiju na temu: Modularizacija programa obrazovanja odraslih i usklađivanje sa potrebama razvoja tehnologija i tržišta. Panel diskusija održana je u prostorijama organizatora skupa, 18. oktobra 2019. godine. Događaju je prisustvovalo oko deset predstavnika institucija, i to iz: Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje.

Panel je otvorio direktor škole, Žarko Borovinić, ukazujući na značaj modularizacije obrazovnih programa i programa obrazovanja odraslih, potrebe za većom fleksibilnošću sistema obrazovanja odraslih i ukazujući na važnost uključivanja Prosvjetne inspekcije u kontrolu rada licenciranih organizatora obrazovanja odraslih.

Predstavnica Ministarstva prosvjete, Marija Đurišić upoznala je prisutne sa rezultatima ERASMUS+ projekata koji se realizuju u oblasti obrazovanja odraslih i predstavila Izvještaj ekspertske grupe za 2018. godinu o obrazovanju odraslih u Crnoj Gori kao i Dopunjeno izdanje Vodiča kroz sistem neformalnog obrazovanja u Crnoj Gori, koji je objavljen i na albanskom jeziku. Dokumenta se nalaze na sajtu Ministarstva prosvjete i mogu se preuzeti na sljedećem linku: http://www.mpin.gov.me/rubrike/obrazovanje-odraslih/209267/PRIPREMLJENE-PUBLIKACIJE-U-OBLASTI-OBRAZOVANJA-ODRASLIH-VODIc-KROZ-SISTEM-NEFORMALNOG-OBRAZOVANJA-U-CRNOJ-GORI-I-ANALIZA-OBRAZOV.html .

Predstavnica Centra za stručno obrazovanje, Gordana Bošković, predstavila je aktivnosti Centra za stručno obrazovanje na planu modularizacije programa, zakonsku regulativu u ovoj oblasti i plan budućih aktivnosti, ukazujući na nužne potrebe izmjene obrazovnog sistema u pogledu efikasnosti i efektivnosti kada je u pitanju njegova veza sa tržištem rada.

U ime Zavoda za školstvo na panelu je govorio Radovan Popović, stavljajući fokus na potrebe reagovanja u pogledu fleksibilnosti i sadržajne strukture formalnog obrazovanja, koji se nužno odslikavaju kroz sistem obrazovanja odraslih, posebno kada je u pitanju zadovoljavanje potreba tržišta rada.

Nakon izlaganja panelista, učesnici su pozvani na diskusiju koja je rezultirala nizom zaključaka:
1. Obrazovanje odraslih se mora eksplicitno prepoznati Zakonom o budžetu Crne Gore;
2. Formalni sistem obrazovanja nužno mora preći na model koji će biti fleksibilniji i brži za promjene;
3. Obrazovanje odraslih se ne smije svoditi na korektivu formalnog sistema obrazovanja;
4. Crna Gora mora koristiti obrazovanje odraslih kao alat za smanjenje odliva stanovništva koje se posebno očekuje tokom 2020. kada je najavljeno otvaranje inostranog tržišta rada i za naše građane;
5. Institucije obrazovnog sistema moraju brže i djelotvornije reagovati na potrebe koje proizilaze iz prakse;
6. Sistem sticanja nacionalnih stručnih kvalifikacija je suviše spor i ne predstavlja adekvatan odgovor niti podršku tržištu rada;
7. Donosioci odluka moraju imati u vidu da raste trend školovanja mladih za inostrano tržište, te stoga moraju kreirati politike koje će mlade zadržati u Crnoj Gori.