Manja slova Veća slova RSS
>

Održan prvi sastanak radne grupe u okviru TO REGOS projekta za razvoj regionalno zasnovanog standarda zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva

Održan prvi sastanak radne grupe u okviru TO REGOS projekta za razvoj regionalno zasnovanog standarda zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva
Datum objave: 22.10.2019 11:18 | Autor: Sandra Brkanović

Ispis Štampaj stranicu


Sandra Brkanović


U okviru regionalnog projekta TO REGOS, koji finansira Austrijska razvojna agencija sa sredstvima austrijeske razvojne saradnje, 14.10.2019. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, održan je prvi nacionalni sastanak u cilju razvoja regionalno zasnovanog standarda zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Standard zanimanja će se raditi na nacionalnom nivou od sredine oktobra do kraja novembra 2019. godine kada je predviđen prvi regionalni sastanak u cilju usaglašavanja dokumenata na regionalnom nivou. Nakon usaglašavanja, dokument će se doraditi na nacionalnom nivou i proslijediti u dalju proceduru.

Sastanku su prisustvovali: relevantni predstavnici privrede iz navedene oblasti (HG Budvanska rivijera, „CentreVille“ hotel, „Imanje Knjaz“, „Hilton“ hotel), koordinator za izradu standarda zanimanja ispred Centra za stručno obrazovanje - Dušan Bošković, National coordination point projekta za Crnu Goru – Sandra Brkanović i Project Coordinator Education from Reform Initiative of South Eastern Europe/ERI SEE Secretariat – Ivana Živadinović.

Saradnja u jugoistočnoj Evropi u oblasti stručnog obrazovanja i osposobljavanja na nivou vladinih institucija stručnog obrazovanja i osposobljavanja ozvaničena je još 2011. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji između institucija stručnog obrazovanja (VET) u regionu. Tada je stvorena Regionalna mreža VET institucija (SEEVET Net) i potpisan je sporazum između institucija VET-a iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Republike Sjeverne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije i Srbije. Potpisivanjem Sporazuma obeleženo je uspostavljanje Mreže za stručno obrazovanje i osposobljavanje u jugoistočnoj Evropi (SEEVET Net), pokretačke snage regionalne saradnje i modernizacije u oblasti stručnog obrazovanja, usmerene na razvoj kvalifikacija u stručnom obrazovanju, osiguranje kvaliteta, unapređenja cjeloživotnog učenja i socijalnog partnerstva u sektoru stručnog obrazovanja.

Inicijativa za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi (ERI SEE), zasnovana na prethodnoj dugogodišnjoj saradnji sa VET nacionalnim institucijama na regionalnom nivou, dobila je zadatak da zvanično koordinira funkcionisanje mreže SEEVET i organizuje različite formate aktivnosti na izgradnji kapaciteta za svoje članice. U decembru 2016. organizovan je prvi radni sastanak WBA4WBL koji je okupio VET agencije i privredne komore koji su se složili o glavnim ciljevima buduće saradnje:

• Razvoj ili modernizacija zajedničkih standarda zanimanja i kvalifikacija,
• Razvoj centra za učenje i znanje kroz uspostavljanje on-line platforme za razmjenu ideja, metodologija, priručnika, propisa, nastavnih planova i programa, nastavnog materijala i sl.
• Unapređenje učenja zasnovanog na radu u regionu.

Navedene oblasti poslužile su kao osnova za dalje aktivnosti WBA4WBL sa ciljem razvoja regionalnog projekta koji će se fokusirati na gore definisane zajednički ciljeve.

Dakle, u 2017. i 2018. godini organizovan je niz konsultativnih aktivnosti i radionica među članovima WBA4WBL što je rezultiralo:

• Postavljanje on-line platforme za učenje na zapadnom Balkanu za rad zasnovano na radu,
• Zajednički okvir za razvoj regionalnih standarda za zanimanja i
• Projekat prema regionalnim standardima zanimanja - TO REGOS, koji je austrijska razvojna agencija odobrila za finansiranje 2019. sredstvima austrijske razvojne agencije.

U okviru gore pomenutog projekta TO REGOS, zajednički okvir za razvoj regionalnih standarda za zanimanja, razvijen tokom pripremnog perioda, precizno je usavršen i razrađen u metodologiju. Testiranje metodologije za stvarni razvoj 5 standarda zanimanja u dva sektora (turizam i ugostiteljstvo i građevinarstvo) planirano je za period od septembra 2019. do septembra 2020. godine.