Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан први састанак радне групе у оквиру ТО РЕГОС пројекта за развој регионално заснованог стандарда занимања из области туризма и угоститељства

Одржан први састанак радне групе у оквиру ТО РЕГОС пројекта за развој регионално заснованог стандарда занимања из области туризма и угоститељства
Датум објаве: 22.10.2019 11:18 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


Сандра Бркановић


У оквиру регионалног пројекта ТО РЕГОС, који финансира Аустријска развојна агенција са средствима аустријеске развојне сарадње, 14.10.2019. године, у просторијама Центра за стручно образовање, одржан је први национални састанак у циљу развоја регионално заснованог стандарда занимања из области туризма и угоститељства. Стандард занимања ће се радити на националном нивоу од средине октобра до краја новембра 2019. године када је предвиђен први регионални састанак у циљу усаглашавања докумената на регионалном нивоу. Након усаглашавања, документ ће се дорадити на националном нивоу и прослиједити у даљу процедуру.

Састанку су присуствовали: релевантни представници привреде из наведене области (ХГ Будванска ривијера, „ЦентреВилле“ хотел, „Имање Књаз“, „Хилтон“ хотел), координатор за израду стандарда занимања испред Центра за стручно образовање - Душан Бошковић, Натионал цоординатион поинт пројекта за Црну Гору – Сандра Бркановић и Пројецт Цоординатор Едуцатион фром Реформ Инитиативе оф Соутх Еастерн Еуропе/ЕРИ СЕЕ Сецретариат – Ивана Живадиновић.

Сарадња у југоисточној Европи у области стручног образовања и оспособљавања на нивоу владиних институција стручног образовања и оспособљавања озваничена је још 2011. године, када је потписан Споразум о сарадњи између институција стручног образовања (ВЕТ) у региону. Тада је створена Регионална мрежа ВЕТ институција (СЕЕВЕТ Нет) и потписан је споразум између институција ВЕТ-а из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Републике Сјеверне Македоније, Молдавије, Црне Горе, Румуније и Србије. Потписивањем Споразума обележено је успостављање Мреже за стручно образовање и оспособљавање у југоисточној Европи (СЕЕВЕТ Нет), покретачке снаге регионалне сарадње и модернизације у области стручног образовања, усмерене на развој квалификација у стручном образовању, осигурање квалитета, унапређења цјеложивотног учења и социјалног партнерства у сектору стручног образовања.

Иницијатива за реформу образовања у југоисточној Европи (ЕРИ СЕЕ), заснована на претходној дугогодишњој сарадњи са ВЕТ националним институцијама на регионалном нивоу, добила је задатак да званично координира функционисање мреже СЕЕВЕТ и организује различите формате активности на изградњи капацитета за своје чланице. У децембру 2016. организован је први радни састанак WБА4WБЛ који је окупио ВЕТ агенције и привредне коморе који су се сложили о главним циљевима будуц́е сарадње:

• Развој или модернизација заједничких стандарда занимања и квалификација,
• Развој центра за учење и знање кроз успостављање он-лине платформе за размјену идеја, методологија, приручника, прописа, наставних планова и програма, наставног материјала и сл.
• Унапређење учења заснованог на раду у региону.

Наведене области послужиле су као основа за даље активности WБА4WБЛ са циљем развоја регионалног пројекта који ц́е се фокусирати на горе дефинисане заједнички циљеве.

Дакле, у 2017. и 2018. години организован је низ консултативних активности и радионица међу члановима WБА4WБЛ што је резултирало:

• Постављање он-лине платформе за учење на западном Балкану за рад засновано на раду,
• Заједнички оквир за развој регионалних стандарда за занимања и
• Пројекат према регионалним стандардима занимања - ТО РЕГОС, који је аустријска развојна агенција одобрила за финансирање 2019. средствима аустријске развојне агенције.

У оквиру горе поменутог пројекта ТО РЕГОС, заједнички оквир за развој регионалних стандарда за занимања, развијен током припремног периода, прецизно је усавршен и разрађен у методологију. Тестирање методологије за стварни развој 5 стандарда занимања у два сектора (туризам и угоститељство и грађевинарство) планирано је за период од септембра 2019. до септембра 2020. године.