Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽAN OKRUGLI STO „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ OBLASTI ŠUMARSTVA“

ODRŽAN OKRUGLI STO „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ OBLASTI ŠUMARSTVA“
Datum objave: 07.11.2019 12:45 | Autor: Vjera Mitrović-Radošević

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je u srijedu, 6.11.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao okrugli sto „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz oblasti šumarstva“.

Tema sastanka je bila izrada novih modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa u skladu sa novom metodologijom, iz oblasti šumarstva.

Na početku održavanja okruglog stola, Vjera Mitrović-Radošević je kratkom prezentacijom upoznala prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, kao i procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima i nivoima u stručnom obrazovanju, sa osvrtom na izradu obrazovnih programa za ovu školsku godinu iz oblasti šumarstva. Nakon toga, učesnici okruglog stola su razmijenili mišljenja o stanju ove oblasti na tržištu rada, kao i o mogućim ključnim poslovima i aktivnostima koji mogu biti dio standarda zanimanja.

Diskusija je vođena o izradi obrazovnog programa Šumarski tehničar, koji je rađen po staroj metodologiji i koji treba uskladiti sa novom važećom metodologijom. Prisutni su se složili da je za potrebe izrade obrazovnih programa Šumarski tehničar, nivo IV1 i Šumar, nivo III potrebno izraditi sedam standarda zanimanja i to: Tehničar uzgoja i zaštite šuma, nivo IV1, Tehničar iskorišćavanja šuma, nivo IV1, Čuvar šuma i rezervata, nivo III, Uzgajivač šuma, nivo III, Operater iskorišćavanja šuma, nivo III, Sjekač šuma, nivo II i Pomoćnik uzgajivača šuma, nivo II.

Sastanku su prisustvovali: Sanja Dragaš-Petrović – Ministrstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Goran Đalović – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Dragan Terzić – Uprava za šume, Rajko Knežević – Uprava za šume, Vesna Radulović – Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Goran Popović – Privredna komora Crne Gore, Predrag Kastratović - JU Srednja stručna škola „Vukadin Vukadinović“ Berane, Dušan Pejović - samostalni savjetnik I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, Vjera Mitrović-Radošević – samostalna savjetnica I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.